IZA KULISA: Sinod o ženskim nogama i minićima!
Foto: Fonet 2011. God

Zasedanje Svetog arhijerejskog saveta

IZA KULISA: Sinod o ženskim nogama i minićima!

Društvo -
Izveštaj crkvenih velikodostojnika prepun optužbi na račun vladike kanadskog Georgija. Pojedine vladike tvrde da se iza ovog čina krije želja Irineja bačkog da se potpuno uruši autoritet patrijarha Irineja

BEOGRAD - Vladika kanadski Georgije dozvolio je ženi da prespava u njegovoj episkopiji, na banketu u manastiru Svetog Save u SAD gledao je noge ženama u mini-suknjama, a navodno je tražio od sveštenog lica i da mu kupi „vijagru“.I ovo se, kako za Kurir kaže jedan od vladika, između ostalog, nalazi u izveštaju komisije Svetog sinoda o kanonskoj odgovornosti episkopa kanadskog Georgija, koji je u petak i subotu vladikama prezentovao episkop raško-prizrenski Teodosije na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora.Bez dokaza- U izveštaju, osim ovakvih budalaština, ne postoji ništa drugo. Protiv Georgija ne postoji ni jedan jedini dokaz. Sve je zasnovano na izjavama svedoka, i to neimenovanih. Upravo je to i razlog što se jedan deo vladika pobunio protiv izveštaja. Mi nismo protiv patrijarha Irineja, mi smo protiv principa da se vladike smenjuju bez dokaza, da im se ne kaže razlog zbog kog je to tako i da im se ne da prilika da se brane - dodaje naš sagovornik, koji kaže da je slična nepravda učinjena i u slučaju Filareta, o čijoj sudbini će Sinod tek raspravljati.Naime, na zasedanju Svetog arhijerejskog saveta više članova Sabora kritikovalo je princip smenjivanja episkopa, koji je primenjen u slučaju Filareta i Georgija. Kao najveći kritičar Svetog sinoda nametnuo se episkop bački Irinej (Bulović), koji nije štedeo primedbe na postupanje vrha SPC. Zastupajući tezu da takav način smenjivanja episkopa nije u skladu sa crkvenim propisima, vladika bački verbalno se sukobio sa umirovljenim episkopom Atanasijem (Jevtićem), koji je branio ovakvu ulogu Svetog sinoda. S druge strane, vladike koje podržavaju smenu Georgija i Filareta tvrde da je ovaj bunt čist napad na patrijarha Irineja.Rušenje autoriteta- Iza ovog se krije želja Irineja bačkog da uruši autoritet patrijarha Irineja. Ukoliko vladika Filaret i Georgije ne budu razrešeni, to će biti direktno suprotstavljanje odluci patrijarha, što će uticati na njegov autoritet - kaže jedan od vladika.Patrijarh Irinej i SPC se do zaključenja broja nisu oglašavali na ovu temu.

Situacija još uvek neizvesnaODLUKA DANAS?Kako izvor Kurira kaže, struja oko Irineja bačkog zalaže se za to da se formira komisija od 12 vladika, koji će ponovo preispitati slučaj Filareta i Georgija.- Prema crkvenim kanonima, vladike mogu biti raščinjene odmah, a može se i formirati komisija koja će detaljnije preispitati slučaj - objašnjava naš izvor.Glasanje za razrešenje vladika moglo bi da se desi već danas, a kako će episkopi glasati, još je neizvesno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track