DANAS BI IMALI 23 GODINE: Nikad im nećemo oprostiti tragičnu smrt 12 banjalučkih beba!
Foto: Printscreen Youtube

Navodno nije bilio kiseonika

DANAS BI IMALI 23 GODINE: Nikad im nećemo oprostiti tragičnu smrt 12 banjalučkih beba!

Društvo -
U ratno proleće 1992 u banjalučkom kliničkom centru odigrala se prava drama zbog nedostatka kiseonika u pordilištu jer su svi kopneni i vazdušni putevi bili blokirani

BANJALUKA – Na današnji dan navršava se 23 godine od smrti 12 beba koje su rođene u banjalučkom porodilištu od 22. maja do 19. juna 1992. godine, a koje su preminule zbog zabrane Saveta bezbednosti UN da se bolnici dopremi kiseonik.

Podsetimo u kasno proleće 1992. godine u banjalučkom kliničkom centru odigrala se prava drama. U porodilištu nije bilo kiseonika, jer su svi kopneni pravci prema Srbiji bili zatvoreni. Takođe i vazdušni put je bio onemogućen, jer je tada Savet bezbednosti UN zabrani letove nad teritorijom Bosne i Hercegovine.

Zbog nedostatka kiseonika umrlo je 12 beba, dok je trinaesta beba Slađana Kobas umrla 13 godina posle ovog stravičnog događaja, a preživela četrnaesta beba Marko Medaković danas živi sa teškim fizičkim i menatlnim oštećenjima.

Smrt 12 banjalučkih beba bio je povod za jednu od najvećih bitka rata u BiH “ Operaciju Koridor” s kojom su koridorom života povezani zapad i istok Republike Srpske.

Povodom ove tragedije u Banjaluci je podignut Spomenik 12 beba na Novom groblju gde če danas biti održan parastos tragično nastradalim bebama, a kod Spomen- obeležja “ Život” u centru Banjaluke biće položeni venci.

Inače pre dve godine u Banjaluci je bio promovisan dokumentarni film “Dah života”, koji govori o tragičnoj smrti dvanaest beba u banjalučkom Kliničkom centru ratne 1992.godine.

http://www.youtube.com/watch?v=eVG5Fd5Lymk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track