(FOTO) DIGITALIZACIJA STIGLA I U BG: Besprekorna TV slika za 2,5 miliona Beograđana
Foto: Nebojša Mandić

Avalski toranj

(FOTO) DIGITALIZACIJA STIGLA I U BG: Besprekorna TV slika za 2,5 miliona Beograđana

Društvo -
Ljajić, koji je nove predajnike svečano pustio u rad, rekao je tom prilikom da je danas važan dan za proces digitalizacije u Srbiji. Od danas će građani moći da gledaju 22 TV od kojih 16 lokalnih i regionalnih i šest kanala sa nacionalnom frekvencijom, rekao je ministar
1 / 7 Foto: Nebojša Mandić

BEOGRAD - Na Avalskom tornju danas su zvanično pušteni u rad digitalni predajnici, a isključeni analogni, čime je za 2,5 miliona građana u Beogradu u okolini obezbeđen digitalni signal.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je nove predajnike svečano pustio u rad, rekao je tom prilikom da je danas važan dan za proces digitalizacije u Srbji."Od danas će građani moći da gledaju 22 televizijska kanala od kojih 16 lokalnih i regionalnih i šest kanala sa nacionalnom frekvencijom", rekao je Ljajić.

On je istakao da će 7. juna biti isključeni svi analogni kanali u Srbiji, što je, kako je naglasio, i pre predviđenog roka. Ljajić je podsetio da je 15. jun bio rok za gašenje analognih signala na Jastrepcu, Kopaoniku, Ceru i Besnoj kobili.

"Uspeli smo u Srbiji da nešto završimo pre roka i hteli smo da pošaljemo poruku da se partnerskim radom može mnogo toga postići", istakao je Ljajić.On je zahvalio na saradnji Ministarstvu kulture i infomisanja, Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), drugim ministarstvima i državnim institucijama.

"Nadam se da će građani Srbije bržo videti sve prednosti digitalizovane televizije", rekao je Ljajić i zaključio da je ovo bio dug proces, ali na kraju isplativ i za građane i za Srbiju kao državu.Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je da, kada je Avalski toranj pušten u rad, bio je više ahitektonski simbol, a danas nakon 50 godina postaje simbol otvaranja nove stanice digitalnog emitera.

"Digitalni predajnici će doneti posebne pogodnosti za stanovnike sa posebnim potrebama, jer su za to stvoreni svi tehnološki uslovi", poručio je Tasovac na Avalskom tornju."Iskreno se nadam da će sadržaji svih programa koje ćemo moći da gledamo pratiti sve tehničke i tehnološke mogućnosti", naveo je Tasovac.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izrazio je zadovoljstvo što je ovaj veliki projekat završen i pre roka."Veoma sam ponosan što je EU bila u prilici da izdvoji više od 10 milona evra za ovaj projekat", rekao je on i ukazao da je proces digitalizacije značajan za sve, a naročito za gledaoce sa posebnim potrebama.

"To je i veliki poduhvat koji ide u korist privredi, otvarajući velike mogućnosti za nove tehnologije", istakao je Devenport poželevši svim gledaocima uspeh u korišćenju novih potencijala.Direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone takođe je izrazio zadovoljsto zbog potpunog prelaska sa analognog na digitalni signal u Beogradu i okolini i pohvalio Vladu Srbije zbog sprovođenja projekta pre roka."Zadovoljan sam brzinom, kvalitetom i implementacijom ovog projekta", rekao je Patrone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track