POLICIJSKI EKSPERTI U BG: Srbija protiv krijumčara ilegalnih imigranata
Foto: Tanjug MUP Srbije

Palata Srbija

POLICIJSKI EKSPERTI U BG: Srbija protiv krijumčara ilegalnih imigranata

Društvo -
Skup je otvorio državni sekretar MUP Aleksandar Nikolić istakavši da Srbija aktivno podržava sve aktivnosti OEBS na izgradnji kapaciteta potrebnih za otkrivanje i procesuiranje svih vidova organizovanog kriminala

BEOGRAD - U Beogradu je danas počeo Oebsov godišnji sastanak policijskih eksperata na kome je ukazano na neophodnost jačanja saradnje u borbi protiv krijumčara ilegalnih migranata iz Siriji, Iraka i drugih država tog područja.

Skup je otvorio državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić istakavši da Srbija aktivno podržava sve aktivnosti OEBS-a na izgradnji kapaciteta potrebnih za otkrivanje i procesuiranje svih vidova organizovanog kriminala.

"Srpsko predsedavanje OEBS-om iskreno podržava aktivnosti usmerene na to da se u državama članicama i partnerima za saradnju izgrade kapaciteti sistema krivičnog pravosuđa koji su potrebni za borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je on.

Foto: MUP/Tanjug
Foto: MUP/Tanjug

Nikolić je naveo i da je taj zadatak jedan od ključnih elemenata u okviru napora koji OEBS-a ulaže u borbi protiv pretnji po bezbednost i stabilnost. On je istakao i da je organizovani kriminal vezan za trgovinu ljudima i neregularne migracije sigurno jedan od tih pretnji, podsetivši da smo svi upoznati sa tragičnim događajima u Mediteranu i državama članicama OEBS-a zbog brojnih ilegalnih migrana koji napuštaju Siriju, Irak...

Nikolić je istakao i da se broj neregularnih migranata koji su stradali pokušavajući da pređu Sredozemno more u prva četri meseca ove godine već popeo na 1.800.

"Lokalni kriminalci i transnacionalne organizovane kriminalne grupe koriste ovu priliku i koriste okolnosti u kojima se našao taj očajni narod za sticanje sopstvene dobiti", rekao je on.Nikolić je naglasio i da su brojne međunarodne organizacije, uključujući i Interopol i OEBS podvukle socijalnu ekonomsku i političku složenost pitanja neregularnih migrana i trgovine ljudima kao i obavezu da se zauzme sveobuhvatni i međunarodni pristup toj problematici."Svi su saglasni da je jedan od ključnih činilaca takvog pristupa rešavanje kriminalnog aspekta problema", rekao je on objasnivši da to podrazume procesuiranje i kažnjavanje krijumčara i trgovaca ljudima ali i oduzimanje imovine stečene vršenjem tih krivičnih dela.

Kako je Nikolić istakao glavni motiv za krijumčarenje ilegalnih imigranata i trgovinu ljudima je finansijska dobit zbog čega moraju da se preduzmu sve mere da se uđe u trag na taj način stečenim dobrima i da se ona konfiskuju.Nikolić je potvrdio posvećenost Srbije toj temi i izrazio zadovoljstvo prilikom koju APEM, kao odlična platforma, stvara za diskusiju, deljenje primera dobre prakse, neformalne kontakte i doprinos međunarodnoj, multiorganizacijskoj saradnji.

U svojoj uvodnoj reči, koordinator OEBS-a za aktivnosti usmerene na prekogranične pretnje Aleksej Liženkov ukazao je na alarmantnost podataka o kriminalnim poslovima u vezi sa krijumčarenjem ljudi.“Ističem činjenicu da su, u ovom slučaju, dobra koja se krijumčare i kojima se trguje ranjiva ljudska bića, često u stanju očaja, iz brojnih razloga, uključujući sukobe, nestabilnost i siromaštvo.Uveren sam da će ovaj sastanak doprineti da se identifikuju preporuke za jačanje kapaciteta za istraživanje, sudsko gonjenje i razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem migranata i trgovinom ljudima”, rekao je Liženkov.

Dvodnevni sastanak, koji okuplja eksperte iz zemalja OEBS-a i međunarodnih organizacija, zajednički organizuju OEBS-ovo Odeljenje za prekogranične pretnje, Policijsko odeljenje za strategiju i Predsedavanje Srbije OEBS-u.Glavni zaključci sastanka poslužiće kao smernice za dalje aktivnosti na ovu temu na nacionalnim i regionalnim nivoima, kao i saveti i podrška OEBS-u pri pružanju tehničke pomoći državama-učesnicama i zemljama-partnerima.

Skup je podeljen u tri sesije - prvu pod nazivom "Jačanje pravnog okvira za unapređenje brobre protiv krivičnih dela vezano za migracije koje su izvršile organizovane kriminalne grupe". Učesnci skupa radiće i u još dve sesije na teme "Jačanje saradnje sistema krivičnog pravosuđa zemalja porekla, tranzita i odredišta" i " Jačanje saradnje sistema krivičnog pravosuđa sa drugim telima radi unapređenja borbe protiv krivični dela vezano za migrante koje su izvršile organizovane kriminalne grupe".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track