Dete ga spaslo smrti sa Titanika!

Mile Lulić unuk preživelog sa „Titanika“

Dete ga spaslo smrti sa Titanika!

Društvo -
Priča o borbi za život Nikole Lulića ekranizovana u filmu „Titanik“. Scena u kojoj se Rouzin verenik spasava uz pomoć mališana odigrala se u stvarnosti

BEOGRAD - Sto godina kasnije!Ko bi rekao da ćemo tajne s najpoznatijeg broda „Titanik“, koji je pre jednog veka zauvek nestao u vodama severnog Atlantika, otkriti u malom ličkom mestu Konjsko Brdo.

U ovom seocetu pokraj Perušića pronašli smo najbližeg potomka Nikole Lulića, jednog od 39 preživelih putnika s jugoslovenskih prostora.

- Nikola se našao na „Titaniku“ jer su mu kartu kupili zemljaci kojima je on bio vođa puta, s obzirom na njegovo veliko iskustvo i dobro znanje jezika. Tada je imao 29 godina. Vraćao se iz Like, gde je bio u poseti supruzi i ćerkama, u Minesotu, gde je radio u rudniku Alpena majn - priča za Kurir Mile Lulić (50), unuk Nikolinog brata Ivana.

Priču o Nikolinom spasavanju ekranizovao je i čuveni reditelj Džejms Kameron u istoimenom filmu „Titanik“. Scena u kojoj Kal, bogati verenik Rouz, koju igra Kejt Vinslet, u pokušaju da se domogne čamca za spasavanje, skače u vodu i grabi dete na koje nailazi neodoljivo podseća događaje iz stvarnog života.

- Sličnost je zaista velika - kaže ponosito Mile i dodaje da postoji jedna razlika - njegov deda je bio putnik trećeg razreda, a ne razmaženi bogataš.

- U gužvi i panici koja je vladala na brodu, neki mornar je izgubio kapu, koju je Nikola pronašao. Na putu do čamca za spasavanje spazio je dete, uhvatio ga za ruku i zahvaljujući njemu su ga pustili u čamac - priseća se Mile detalja porodične priče, koju je slušao od svog oca. Kaže da mu je deda bio veoma snalažljiv i da nije paničio.

- Zato je i preživeo. Ali nikad nije zaboravio jezive krike davljenika.

Proganjale ga slike mrtvih

Posle brodoloma javnost su zanimale sve intrige u vezi sa „Titanikom“. Zato je Nikola putovao po Americi, držao predavanja i razgovarao s novinarima.

- To mu je dobro došlo, jer nije imao para za povratak u otadžbinu - kaže Mile i dodaje da se Nikola vratio u Liku nakon Prvog svetskog rata, ali da više nije bio isti.

- Proganjale su ga slike davljenika, osamio se i potpuno promenio. Postao je teška osoba. Umro je 1962. u kući ćerke Mare - priča Mile.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track