NEMAJU PRAVO NI NA SVOJ JEZIK: Srbima u Albaniji najteže od svih manjina u Evropi
Foto: Marina Lopičić

Loš položaj

NEMAJU PRAVO NI NA SVOJ JEZIK: Srbima u Albaniji najteže od svih manjina u Evropi

Društvo -
Po poslednjem popisu u Albaniji živi 155 Srba, a zapravo ih je između 30.000 i 40.000 i to u oblasti Skadra i Fijera. Srbi su, naime, kao i druge manjine bojktovali popis zato što su svi u trenutku rođenja u matične knjige upisivani kao Albanci, objašnjava Aleksandar Čotrić

BEOGRAD - Srbi u Albaniji su najugroženija manjina u Evropi zajedno sa drugim narodima, jer tamo ne postoji zakon o nacionalnim manjima.

Ovako Aleksandar Čotrić, član Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i poslanik SPO, objašnjava kako žive Srbi u ovoj zemlji. On dodaje da je trenutno formirana komisija koja u albanskom parlamentu priprema ovaj zakon čije se usvajanje očekuje do kraja godine i kojim bi Albanija prestala da bude jedina evropska država u kojoj se ne priznaje status nacionalnim manjinama.

- Po poslednjem popisu u Albaniji živi 155 Srba, a zapravo ih je između 30.000 i 40.000 i to u oblasti Skadra i Fijera. Srbi su, naime, kao i druge manjine bojktovali popis zato što su svi u trenutku rođenja u matične knjige upisivani kao Albanci. Imena su im albanizovana a komplikovana procedura vraćanja izvornog imena koštala je do pre dve godine oko 1.000 evra. Sada po normalnijoj ceni takse može da se promeni samo ime ili samo prezime - objašnjava Čotrić.

To je plastično objasnio i Pavle Jakoja, predsednik Udruženja srpsko-crnogorske manjine „Morača-Rozafa“ u Skadru, koji je u dokumentima Pavle Jakoja jer prezime Brajović nije uspeo da vrati.

- Nemaju pravo korišćenja maternjeg jezika, škole na srpskom ukinute od 1934, ne postoji nijedan medij na srpskom, niti ga mogu koristiti ni u sudovima, na primer. Nedavno je u Fijeri zabranjen kurs srpskog jezika pošto se održava u kući Ekrema Duljevića, navodno zbog neispunjavanja uslova - objašnjava Čotrić i napominje da Srbi takođe nemaju svoje predstavnike ni na jednom nivou vlasti, počev od lokalnog do najvišeg.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track