Najnovije vesti

DA JE PREŽIVEO MARKO BI DANAS BIO MOMČINA: Dečak koji je 1999. umro u očevom naručju!
Foto: Zoran šaponjić

Sećanje

DA JE PREŽIVEO MARKO BI DANAS BIO MOMČINA: Dečak koji je 1999. umro u očevom naručju!

Društvo
Pre 16 godina mališana je pogodila NATO bomba dok se sa ocem igrao u njihovoj prodavnici u Novom Pazaru. Porodica bi želela da se vrtić u gradu nazove njegovim imenom

NOVI PAZAR - Mali Marko Simić danas bi imao 18 godina, spremao bi se za prvo brijanje, za prvi izlazak, sanjao snove dečaka, pravio planove za budućnost...Pre 16 godina, dvogodišnji Marko, poginuo je od NATO bombe usred Pazara, u očevom naručju! Stradao je i njegov otac Vladan!- Ne mogu Marka da zamislim kako bi izgledao danas, sa 18 godina... Kao momčinu... Sećam se, Vladan i ja pravili smo travnjak oko kuće, on je trčkarao okolo, čavrljao: „Tata i striko sade travu da nam bude lepo“ - priča Markov stric, a Vladanov brat Dejan.

Ruševine... Kuća u kojoj je stradao Marko
Ruševine... Kuća u kojoj je stradao Marko

Puzali ka izlazuOnog dana, Vladan i Marko izašli su da prošetaju, svratili su do Dejanove i Vladanove prodavnice auto-delova u centru Pazara...NATO bomba, ispaljena sa aviona, pala je u 13.35... Pogodila je stambenu zgradu u centru grada, mesaru, prodavnicu auto-delova... Poginulo je 11 Novopazaraca, a 12 je povređeno...U trenutku kada je pala bomba Vladan je u rukama držao malog Marka...- Bio sam u stanu, na trećem spratu. Kad su se čuli avioni, potrčao sam ka hodniku... Onda je puklo, neka sila povukla me je ka prozoru, odleteo sam uvis, tek posle sam video otisak cipele na plafonu... Ulazna vrata završila su u kuhinji... Bio je dan, a pao je mrak, puzao sam ka izlazu, onda se sa stepeništa skotrljao u neku rupu - priča Ljubinko Sretenović, kome je geler teško povredio vrat i dan-danas mu je desna ruka skoro nepokretna, ne može glavu da okrene...

Jeziva smrt... Vladan i Marko Simić
Jeziva smrt... Vladan i Marko Simić

Dragomirka Biorac (39), novinarka, krenula je nakratko do kuće... Kad su se čuli avioni, utrčala je u ulaz zgrade u Ulici Stevana Nemanje.Obnovljena zgrada- Nikoli tek četiri godine, Nataši devet, Mariji osam, ostaše deca bez majke, ja bez supruge... Rana živa i danas, isto kao i prvog dana... Šta da mislim o onima koji su to uradili... Žalije mi je bilo kada je deset dana posle pogibije, iz „Nolita“, gde je bila zaposlena, stiglo rešenje o prestanku radnog odnosa - priča Rodoljub Biorac.

Čuva uspomenu na najmilije... Markov stric Dejan
Čuva uspomenu na najmilije... Markov stric Dejan

Zgrada u centru Novog Pazara, pogođena bombom 31. maja 1999, obnovljena je. Na tragediju podseća samo spomenik ispred, na njemu imena 11-oro stradalih.- Voleli bismo da se vrtić u Novom Pazaru nazove imenom našeg Marka, da tako sačuvamo uspomenu na zločin - kaže Markov stric Dejan.

Brat poginulog PantovićaMOJ ĐORĐE JE TREBALO DA SE ŽENIMoj brat Đorđe poginuo je ovde, u mesari, na radnom mestu... Imao je 24 godine, planirao je da se te jeseni ženi... Rana neprebolna dok smo živi, i ja, i majka Dragica, i naš otac Srboljub, i sestra Marija. Zašto, pitamo se sve ove godine, kada u blizini nema vojnih objekata, kada je kasarna skoro dva kilometra odavde, ali oni su sila, oni mogu da rade šta hoće, da ubijaju, bacaju bombe - kaže Marko Pantović.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...