Najnovije vesti

LEPA VEST IZ KBC DEDINJE: Otvorena nova angio sala
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Ministar Lončar u poseti

LEPA VEST IZ KBC DEDINJE: Otvorena nova angio sala

Društvo
Možemo i da se pohvalimo. Prethodne iste ovakve sale koje su kupovane, kupovane su za 70 miliona dinara... Ova je uzeta i u funkciji je za 48 miliona dinara, rekao je ministar

BEOGRAD - Ministarstvo zdravlja Srbije uložilo je oko 48 miliona dinara u novu savremenu angio salu koja je danas otvorena na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu.

 

"Tu možemo i da se pohvalimo. Prethodne iste ovakve sale koje su kupovane, kupovane su za 70 miliona dinara... Ova je uzeta i u funkciji je za 48 miliona dinara. Ono što je bitno jeste da se u ovakvoj sali godišnje obavi preko 4.000 koronografija i preko 1.600 dilatacija, proširenja krvnih sudova. Ovo je samo nastavak i pokazujemo primerom da oni koji rade, koji imaju dobre rezultate, da mislimo na njih i da želimo da imaju još bolje rezultate", rekao je ministar Zlatibor Lončar novinarima prilikom obilaska angio sale.

 

Direktor Instituta Boško Đukanović rekao je da će ova moderna sala unaprediti rad Instituta i da mu je drago što "Srbija misli na svoje pacijente". Na pitanje da li postoje liste čekanja za ove zahvate, Đukanović je rekao da one postoje, ali da nisu velike i da se čeka najviše oko mesec dana.Đukanović je rekao da su liste čekanja za operacije na srcu "ekstremno velike" i da se zajedno s Ministarstvom radi na njihovom skraćivanju.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Upravnik Centra za invazivnu dijagnostiku Dragan Sagić je naveo da je stara angio sala bila stara 13 godina."Ova nova sala omogućava veliki broj intervencija i dosta će da olakša rad", kazao je Sagić i dodao da se u angio sali dnevno uradi između 25 i 30 zahvata. On je dodao da, međutim, postoje problemi jer nema dovoljnih smeštajnih kapaciteta.

 

"Mi bismo mogli da radimo i više, ali nemamo gde da smestimo pacijente. Treba nam dodatna zgrada. Naš poliklinički deo i taj deo zgrade iz 1977. godine zadovoljavao je tadašnje potrebe. Sadašnje ne. Treba da imate moderan poliklinički deo sa velikim ambulantama, velikim čekaonicama", rekao je Sagić.

 

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Boško Đukanović apelovao je ranije na ministra Lončara i premijera Aleksandra Vučića da počne izgradnja novu bolnice (Dedinje 2), za koju je pre godinu dana urađen projekat i da se na taj način, između ostalog, omogući smanjenje lista čekanja na operaciju srca.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...