LABRIS O TOLERANCIJI U SRBIJI: 60 odsto naroda smatra gejeve za poremećene!
Foto: Zorana Jeftić

Homofobični

LABRIS O TOLERANCIJI U SRBIJI: 60 odsto naroda smatra gejeve za poremećene!

Društvo -
Da je nivo homofobije još uvek izrazito visok najbolje pokazuje uvreženi stav da homoseksulanost predstavlja društvenu opasnost i da bi država trebalo da je suzbije

BEOGRAD - Više od 60 odsto građana Srbije i dalje veruje da je homoseksualnost poremećaj, iako je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) istopolni izbor partnera još 1991. godine uklonila sa liste bolesti!

Da je nivo homofobije još uvek izrazito visok najbolje pokazuje uvreženi stav da homoseksulanost predstavlja društvenu opasnost i da bi država trebalo da je suzbije.

Dragana Todorović, saradnica Organizacije za lezbejska ljudska prava (LABRIS) koja je učestvovala na okruglom stolu u organizaciji Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, rekla je da je najstrašnije od svega to što više od 80 odsto mladih opravdava diskriminaciju nad LGBT osobama.

Jovanka Todorović iz organizacije Labris rekla je da su javne politike izgrađene u pet oblasti, koje se tiču zabrane diskriminacije, pristupa pravdi i vladavini prava, bezbednosti, prevenciji nasilja i borbi protiv nasilja, zdravlja, socioekonomskoj stabilnosti i LGBT kulturi.

U pitanju je deo projekta "LGBT put do institucija-premošćavanje jaza" , a njegov cilj je da stvori bolju saradnju između organizacija civilnog društva i institucija koje su u Srbiji zadužene za unapređenje ljudskih prava.

"Glavna ideja je da se izradi predlog javnih politika u oblasti zaštite prava i poboljšanja kvaliteta života LGBT populacije"", rekla je Jovanka Todorović.

Izvršni direktor Kvirija centra Slobodan Stojanović rekao je da bi institucije Republike Srbije, pre svega Ministarsvo kulture, kao i svi odbori i saveti koji se tiču razvoja kulture, posebno savremenog umetničkog stvaralaštva, trebalo da pružaju institucionalnu, finansijsku i logističku podršku projektima koji afirmišu LGBT kulturu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track