SLAVIMO PLANETU: Nizom akcija širom Srbije obeležen dan zaštite životne sredine!
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Međunarodni dan

SLAVIMO PLANETU: Nizom akcija širom Srbije obeležen dan zaštite životne sredine!

Društvo -
Obrenovac je dobio novi "Zeleni park", kako bi opština koju su prošlogodišnje majske poplave najviše pogodile ponovo dobila zelene površine
1 / 2 Foto: Tanjug/Marko Jovanović

BEOGRAD - Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se danas, sa ciljem da se obezbedi čistija, zelenija i sjajnija budućnost za našu planetu i njene građane!

U Srbiji je povodom ovog međunarodnog dana organizovano mnoštvo akcija sa temom "Sedam milijardi snova, jedna planeta, konzumiraj pažljivo", a Obrenovac je dobio novi "Zeleni park" kako bi opština koju su prošlogodišnje majske poplave najviše pogodile ponovo dobila zelene površine.

Na svečanom otvaranju parka koji je okupio i 100 volontera, prisustvovali su gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i predstavnici Ministarstva omladine i sporta.

"Ponosna sam što je inicijator uspostavljanja međunarodnog Dana zaštite životne sredine 1972.godine, na prvoj konferenciji UN o zaštiti zivotne sredine u Stokholmu, bila delegacija tadašnje SFRJ. Od tada je imperativ bio i ostao 'zemlja naša planeta jedina'. Moramo čuvati planetu za generacije iza nas!", rekla je resorna ministarka i naglasila da ta institucija posebno pridaje pažnju pitanjima zaštite životne sredine, te da su u tu svrhu pripremili više projekata, pre svega na uklanjanju opasnog industrijskog otpada kojeg ima i u Bariču.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da tradicija to što EU zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta nagrađuje volontereske akcije i pojedince.

"Ove godine smo, nakon prošlogodišnjih poplava, odlučili da volontere nagradimo akcijom u Obrenovcu", kazao je Devenport, koji je iskoristio priliku da humanim, mladim ljudima čestita na ogromnom interesovanju zbog toga što se za Zeleni kamp prijavilo 400 volontera, od kojih je izabrano njih 100.

Volontere je pohvalio i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je istakao da su upravo oni najbolji primer.

Mreža organizacija okupljenih u okviru projekta "Održiva energetska politika jugoistočne Evrope - SEE SEPC" danas je kao prioritetne ciljeve istakla smanjenje emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte, posebno emisije iz saobraćaja.

Različite manifestacije i akcije će se u toku dana održati na Trgu Republike, u naselju Mali Leskovac kod Mirijevskog bulevara, na Košutnjaku, u Privrednoj komori Srbije, ali i u Novom Sadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track