SAVETI ZA STRANCE: Ni reč lošu o Đokoviću
Foto: Fonet AP

Korisno za one koji dođu u Srbiju

SAVETI ZA STRANCE: Ni reč lošu o Đokoviću

Društvo -
Otkrivamo koje su to „svetinje“ u koje turisti ne treba da diraju prilikom posete našoj zemlji i zašto nas boli kad nam udare po najboljem teniseru

BEOGRAD - Srbi važe za izuzetno druželjubiv, ljubazan i predusretljiv narod. Međutim, postoji nekoliko stvari koje bi turisti i u našoj zemlji trebalo da izbegavaju.Vređanje Novaka Đokovića, odbijanje rakije, donošenje parnog broja cvetova u buketu samo su neki od njih. Američki portal Biznis insajder napravio je vodič kroz različite kulture i skrenuo pažnju na šta treba pripaziti i šta treba izbegavati u pojedinim zemljama. Na spisku se našla i Hrvatska. Turistima koji putuju u tu zemlju savetovano je da ne podižu tri prsta kako ih lokalno stanovništvo ne bi pomešalo sa Srbima.Iako se na ovoj listi nije našla Srbija, poznato je da i u našoj zemlji postoje „svetinje“ u koje ne treba dirati.

Malo predznanja nije naodmet... Turisti ispred Hrama Svetog Save
Malo predznanja nije naodmet... Turisti ispred Hrama Svetog Save

Sociolog Ratko Božović upozorava da svaki narod ima svoje običaje i da se pojedini gestovi koji se u nekim zemljama smatraju bezazlenim u drugima smatraju uvredom. On kaže da su u Srbiji ratovi u SFRJ, kao i kritika Novaka Đokovića osetljive i „tabu“ teme.- Svaka nacija ima svoju tradiciju i niko ne voli da im se udara po mitovima i simbolima nacionalnog identiteta. Ni Srbi se tu ne razlikuju - zaključuje Božović.S druge strane, Vesna Tomić, socijalni psiholog, smatra da su Srbi mnogo liberalniji od nekih drugih nacija i da s ljudima neće imati nikakve probleme, ali da moraju da pripaze na druge stvari kao što je jačina prosečne srpske šljivovice.

Domaći turizamSRBI SVE VIŠE LETUJU U SRBIJI!Od 7,5 miliona stanovnika u Srbiji, u prethodnoj godini se prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u letnjem periodu za domaći turizam opredelilo 463.000 njih. Od juna do septembra 2014, najposećeniji gradovi bili su Beograd, Novi Sad, Subotica, Niš i Kragujevac.- Godina je počela sa povećanjem broja domaćih turista, u periodu od januara do aprila za devet odsto, što je prvo povećanje broja domaćih turista od 2008. - rekli su u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) .Kao najtraženije destinacije u zemlji TOS izdvaja Vrnjačku Banju, Sokobanju, Bukovičku banju, Palić, Zlatibor, Taru, Kopaonik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja