ORBAN ŠOKIRAO EVROPU: Ovaj čovek nije baš normalan
Foto: Beta AP

Nije sav svoj

ORBAN ŠOKIRAO EVROPU: Ovaj čovek nije baš normalan

Društvo -
Evropski zvaničnici i srpski političari osuđuju plan premijera Mađarske da prema Srbiji podigne ogradu visine četiri metra kako bi sprečio ulazak migranata

BEOGRAD - Odluka mađarskog premijera Viktora Orbana da zbog migranata duž granice sa Srbijom postavi četiri metra visoku ogradu naišla je na osudu Saveta Evrope, Evropske komisije, srpskih političara...- EU ne podržava mađarski plan da podigne zid duž granice sa Srbijom. Mi ohrabrujemo članice da nađu druge načine da rešavaju ovakav problem - poručila je portparolka EK Nataša Berto.Ona je dodala da zemlje članice EU same odlučuju kako će obezbeđivati granice, tako da Brisel nema ovlašćenje da zabrani postavljanje zida:- Tek nedavno smo se oslobodili zidova u Evropi i ne treba sad da ih podižemo.Šovinističku odluku Orbana kritikovao je i komesar za ljudska prava SE Nils Muižnijeks:- Mađarski plan je loša ideja. Treba se usredsrediti na to da se migrantima omogući pristup azilu, a ne da im se spreči.Ivo Vajgal, slovenački političar i poslanik Evropskog parlamenta, kaže za Kurir da „podizanje zidova ne samo da nije u skladu s principima otvorenog demokratskog društva nego znači i apsolutno neprihvatljiv način reagovanja na probleme“:- Mađarska vlada tim postupkom i nespremnošću da razgovara o rešenju problema sa susedima arogantno baca rukavicu u lice onima koji su u poslednje vreme u više navrata izrazili svoje nezadovoljstvo zbog političkog trenda ka autoritarnom režimu u Budimpešti.Marko Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM, upozorava da se ovakva odluka kosi s principima demokratije.- Postavljanje zida predstavlja najoštrije kršenje ljudskih prava i slobode kretanja. Naročito što ovakav potez neće rešiti problem s migrantima, već će samo preusmeriti tokove njihovog kretanja.Vlada Srbije formirala je radnu grupu za rešavanje mešovitih migracionih tokova, čiji je predsednik Aleksandar Vulin.

Zabranjuju im ulazak... Uhvaćeni migranti na mađarskoj granici
Zabranjuju im ulazak... Uhvaćeni migranti na mađarskoj granici

Ne odustaje Viktor Orban za Kurir I ŠPANSKI GRADOVI U AFRICI IMAJU OGRADE!Pozvali smo premijera Mađarske Viktora Orbana, a iz njegovog kabineta su nam ponovili da je njihovom ministru unutrašnjih poslova naloženo da se do srede završe pripreme za postavljanje zida:- Mađarska ne krši nijednu međunarodnu zakonsku obavezu i nikakav međunarodni ugovor izgradnjom ograde duge 175 metara duž granice. Odluka naše vlade nije jedinstvena - grčko-turska granica, bugarsko-turska granica i španski gradovi u severnoj Africi imaju slične mere bezbednosti. Srpske vlasti ćemo o svemu informisati na zajedničkoj sednici vlade 1. jula.Portparol mađarske vlade za međunarodne odnose Zoltan Kovač rekao je da je Srbija bila upoznata sa svim opcijama:- Bili smo u redovnom kontaktu sa srpskim vlastima više od godinu dana, i to s ministrima policije i spoljnih poslova, kao i s premijerom Srbije. Sve opcije su bile na stolu prethodnih nedelja i meseci, uključujući izgradnju zida na granici.

Ambasada MađarskeNOVI PRELAZI NA GRANICIAmbasada Mađarske u Beogradu saopštila je da podizanje ograde neće uticati na funkcionisanje graničnih prelaza između Srbije i Mađarske i najavljuje otvaranje novih:- To znači da neće biti prepreka za državljane Srbije ili ma koje druge države koji u skladu sa zakonima žele da stupe u Mađarsku.

Liga socijaldemokrata VojvodinePRAVE KONCENTRACIONI LOGORLiga socijaldemokrata Vojvodine je poručila da je stavljanje ograde „nezamislivo i zastrašujuće u 21. veku“.- Ograda od bodljikave žice da bi se zaustavili ljudi koji beže od rata i gladi više je od sramote - navodi se u toj stranci i dodaju da takav zid podseća na koncentracioni logor, što dokazuje da je u Mađarskoj „ksenofobija metastazirala na načine koji su nezamislivi za članicu EU“.

REAGOVANJAZorana Mihajlović, SNSHumanitarne krize i problem migranata nije moguće rešiti podizanjem zidova. Srbija je pokazala da je faktor stabilnosti u regionu i nećemo podizati nikakve zidove.Borislav Stefanović, DSOdluka je štetna, anticivilizacijska i antievropska, šokantna i u suprotnosti s tekovinama EU, koja je formirana na slobodama i pravima građana.Majkl Kirbi, ambasador SADSAD su probale ovakav princip, međutim, to nije zadržalo one koji su odlučni da pređu granicu. Nikad nije moguće težak problem rešiti na jednostavan način.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track