(FOTO) Kako su se nekad proizvodili lekovi u Srbij
Foto: Pr

U najboljim godinama, Hemofarm vam želi svako dobro

(FOTO) Kako su se nekad proizvodili lekovi u Srbij

Društvo -
1960. godine u Vršcu počela je prva privatna proizvodnja lekova. Iako neobično za tadašnju Jugoslaviju, mladi ambiciozni farmaceut Nikola Gerdec ulazi u neizvesno privatno poslovanje
1 / 6 Foto: Pr

Pre nekoliko dana Hemofarm je napunio 55 godina. Iako je, mereno ljudskim vekom, na pragu trećeg doba, ova kompanija se, sudeći po rezultatima, nalazi u najboljim godinama1960. godine u Vršcu počela je prva privatna proizvodnja lekova. Iako neobično za tadašnju Jugoslaviju, mladi ambiciozni farmaceut Nikola Gerdec ulazi u neizvesno privatno poslovanje.

Predvodio je 30 radnika u pogonu, koji je preteča današnjeg farmaceutskog giganta.

Bilo je to vreme hipi pokreta, spuštanja gvozdene zavese, sa zvučnika su odjekivale pesme Đorđa Marjanovića i Lole Novaković, a fića i spaček su bili totalno cool. Prvi lek, koji je izašao sa proizvodne trake bio je Aminopirin, preteča današnjeg midola 100.Počeci su bili trapavi ali se nije odustajalo.

Legenda kaže da su saradnici Nikole Gerdeca prepisivali recepte za infuzione rastvore od kolega koji su ih ručno mućkali po banatskim bolnicama. Iako su beleženi finanisijski gubici volja je ostala čvrsta. U najtežem trenutku, 1973. pala je odluka da se gradi fabrika. Baš te godine, konačno je ostvaren je prvi izvoz. Osamdesete su bile decenija sjaja. Vršačka fabrika lekova izbija u sam vrh farmacije u bivšoj Jugoslaviji.

Turobne devedesete pokazale su svu snagu osnivačkih vrednosti i srpskog prkosa.Preživelo se, konsolidovalo, nastavilo dalje. Bilo je prostora i za pomoć zajednici, podršku društvu, deci zaposlenih. Godine 2006. STADA Grupa, jedan od najvećih svetskih proizvođača generičkih lekova, prepoznaje u Hemofarmu potencijal. Ulaže novac u nove pogone, opremu i radnu snagu.

Svoj 55.- ti rodjendan 1. juna taj gigant Hemofarm proslavio je na poziciji srpskog i regionalnog lidera, strateškog dela STADA grupe koji izvozi najkvalitetnije lekove u 38 zemalja sveta. Malim ali upornim koracima stigao je do nacionalnog ekonomskog simbola. Pogledajte razvojni put Hemofarma, fabrike koja je zajedno sa svima nama promenila četiri države, preživela sve naše burne etape, privatizovana, a ostala naša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track