PRODAVNICA UŽASA: Crkotinu iz Brazila prodavali na pijaci u Pančevu!
Foto: Nebojša Mandić

Meso na crno

PRODAVNICA UŽASA: Crkotinu iz Brazila prodavali na pijaci u Pančevu!

Društvo -
Zaplenjeno više od četiri tone mesa i mesnih proizvoda u ilegalnim klanicama u Crepaji i Pančevu. Krivične prijave protiv Jovana Dabića i Danijela Đerfija, čija je radnja Nada Pan

VETERINARSKI inspektori i policija zaplenili su u sredu više od četiri tone mesa i proizvoda od mesa u ilegalnim klanicama u Crepaji i Pančevu. Vlasnici ovih mesara na "crno" imali su i svoje radnje na zelenoj pijaci u Pančevu, pa se sumnja da je deo mesa i proizovda od mesa iz ovog "asortimana" završilo upravo u tim vitrinama. Nadležni utvrđuju i poreklo mesa i proveravaju dojave da je stiglo iz Brazila i Argentine, preko Kosova do Pančeva.

Kako smo saznali, reč je o Jovanu Dabiću iz Pančeva, vlasniku mesare "Dabić mit" i Danijelu Đerfiju iz Crepaje, čija je radnja "Nada Pan". Protiv njih, najverovatnije će biti pokrenut krivičan postupak pred nadležnim sudom.

Foto: AP
Foto: AP

- Sve je rađeno na osnovu anonimne prijave od pre nekoliko nedelja - objašnjava Zoran Tasić, načelnik Južnobanatskog okruga. - Nekoliko dana smo pratili dešavanja oko objekata. Onaj u Pančevu bio je prilično zapušten, jer je tu nekad bila klanica i mesara "Šunka".

Iako je delovalo da nema ništa, kada smo provirili videli smo da se nalazi hladnjača čija je registracija važeća. Kada smo prekontrolisali objekat na pijaci, koji je u njihovom vlasništvu, utvrdili smo da postoji određena količina mesnih prerađevina.

Kako objašnjava Tasić, vlasnik radnje "Dabić mit" nije hteo da otvori vrata svog objekta na Jabučkom putu bb, dok nije stigao nalog iz suda.

- Takav nesnosan smrad i prizor kao u horor filmu još nismo videli - kaže Tasić. - Postoji deo gde su bacali kožu, iznutrice i rogove. U tom smradu pronašli smo i identičnu robu koja se nalazi u radnji na pijaci. Vlasnik je rekao da mu to služi za hranjenje pasa, iako je tu bilo između 300 i 500 kilograma mesa. Inspektori će utvrditi da li su životinje tu i klane ili je meso iz uvoza. Sumnja se da je stiglo sa Kosova, a da je poreklom iz Brazila i Argentine.

Načelnik Tasić objašnjava da je druga ilegalna klanica pronađena u Crepaji, a da njen vlasnik Danijel Đerfi takođe ima radnju na zelenoj pijaci - "Nada Pan".

- Utvrdili smo da su deklaracije sumnjive, jer su u papirima imale pečat "Neoplante", a na proizvodu pečat mesare u Majdanpeku - objašnjava Tasić.

- U objektu u Crepaji pronašli smo više od tri tone mesa. Utvrđeno je da su polutke kupljene u "Neoplanti", a onda su sečene i od toga pravljene prerađevine. Kako nije imao registrovanu radnju za preradu, stavljao je pečate firme iz Majdanpeka. Sve ove proizvode prodavao je na zelenoj pijaci, u svojoj radnji.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, sva zaplenjena količina mesa i proizvoda od mesa biće neškodljivo uništena.

Od početka godine inspekcija je pronašla i zatvorila nekoliko ilegalnih klanica u Srbiji. U januaru je u selu Cerovac kod Kragujevca pronađeno dve tone mesa. Mesec dana kasnije, u selima kod Prijepolja otkriveno je 3,4 tone mesa i mesnih proizvoda. U Belegišu je u martu pronađeno više od osam tona neispravnog pilećeg mesa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track