IZVEŠTAJ AMNESTIJA NETAČAN Vulin: Ne maltretiramo migrante i ne uzimamo im novac
Foto: Tanjug Dimitrije Nikolić

Kolektivni centar u Preševu

IZVEŠTAJ AMNESTIJA NETAČAN Vulin: Ne maltretiramo migrante i ne uzimamo im novac

Društvo -
Izveštaj nije zaslužen. Nije fer prema ovoj zemlji, nije fer prema pripadnicima policije, nije prema stanovništvu ove zemlje. Kada razgovarate sa njima nećete naći nijedan primer, da je neko napadnut, da je opljačkan, da su nekome pogažena ljudska prava na bilo koji način, naglasio je ministar

PREŠEVO - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin odbacio je danas kao netačne tvrdnje Organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) da se migranti maltretiraju na putu kroz Srbiju.

On je u Preševu kazao da te tvrdnje nisu tačne i da nijedan pripadnik policije ili neke druge formacije nije ni na koji način maltretirao ili uzimao novac od migranata.

"Izveštaj nije zaslužen. Nije fer prema ovoj zemlji, nije fer prema pripadnicima policije, nije prema stanovništvu ove zemlje. Kada razgovarate sa njima nećete naći nijedan primer, da je neko napadnut, da je opljačkan, da su nekome pogažena ljudska prava na bilo koji način. U ovoj zemlji ne postoji sistemska zloupotreba bilo koga“, naglasio je Vulin. On je naveo da niko od pripadnika policije nije maltretirao migrante i pozvao sve ako imaju dokaz za tako nešto da mu saopšte.

Vulin je zaključio da samo zajednički zemlje Balkana i EU mogu da reše problem migranata. AI je u juče objavljenom izveštaju naveo da najveći pritisak emigrantske krize u Evropi trpe Srbija i Makedonija što je posledica propale emigrantske politike Evropske unije, kao i da se hiljade izbeglih sa Bliskog istoka i Severne Afrike suočava sa patnjama i zloupotrebama na putu preko Balkana prema EU i njihova ljudska prava grubo su narušena. Hiljade izbeglica, azilanata i migranata, uključujući decu, putuje opasnom rutom preko Balkana gde trpe nasilje, zlostavljanja i iznude od vlasti i kriminalnih bandi, sramotno napušteni od azilantskog sistema EU, zbog čega ostaju u Makedoniji i Srbiji u klopci bez zaštite, navedeno je u najnovijem izveštaju AI.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track