PAŽNJA! VAŽNO: Falš kondomi na našem tržištu!
Foto: Profimedia

Opasni prezervativi na policama

PAŽNJA! VAŽNO: Falš kondomi na našem tržištu!

Društvo -
Kupljeni su na teritoriji cele zemlje, području Beograda i Novog Pazara, najkorišćenije su medicnsko sredstvo, a njihovi falsifikati su posebno opasni po zdravlje, jer predstavljaju rizik od širenja infekcija, HIV, alergija i neželjene trudnoće

BEOGRAD - Ne možete da odolite jedno drugom! Trčite do najbliže trafike po kondome. Dajete novac potpuno nesvesni da kupovinom kondoma kupujute i mogućnost dobijanja HIV-a, drugih infekcija, alergija, ali i rizik od neželjene trudnoće, a potom i istog takvog abortusa.

Tržište cele Srbije preplavljeno je falsifikovanim kondomima na čijem je pakovanju naziv njihovog najpoznatijeg proizvođača! Kondomi spadaju u medicinska sredstva, a njihov kvalitet, efikasnost i bezbednost kontroliše Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) i izdaje dozvolu za stavljanje u promet.

Fejk kondomi ne sprečavaju neželjenu trudnoću, kao ni širenje infekcija, HIV-a i alergija. Budite oprezni i čitajte šta piše na pakovanju.

OVO SU FALSIFIKATI

Prema informacijama iz Agencije za lekove, falisifikati na tržištu su:* kondom - serijski broj: 20108492* kondom - serijski broj: TBR9057* kondomi za produženi užitak - serijski broj: 21409262* kondom rebrasti, lot broj: PK3077* kondom ultratanki, lot broj: 21209115.

Saznanja lista potvrdili su i u Agenciji za lekove, dodavši da ih je kompanija koja je zadužena za stavljanje kondoma u promet obavestila da su na tržištu falsifikovani primerci tog medicinskog sredstva.

- Kupljeni su na teritoriji cele Republike, području Beograda i Novog Pazara. U prodaji je nekoliko vrsta. Pogrešno su naznačeni rok upotrebe, zemlja proizvodnje i naziv, a na pakovanjima su i pogrešni brojevi serija i lot brojevi - navode u ALIMS-u.

Prim. dr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte medicine, kaže da pacijenti koji dobiju bilo kakav problem od korišćenja kondoma prvo dođu kod svog izabranog lekara u Dom zdravlja i to prijave.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Kondomi su najkorišćenije medicnsko sredstvo. Falsifikovani su posebno opasni po zdravlje, jer predstavljaju rizik od širenja infekcija, pa i HIV-a, alergija i neželjene trudnoće. Od izuzetne je važnosti kontrola proizvodnje i kupovine tih medicinskih sredstava. U svojoj praksi videla sam da pacijenti nemaju razvijenu svest za šta se sve upotrebljava kondom, a kad dobiju tegobe, najčešće smognu hrabrosti da prvo kažu nama, izabranim lekarima - objašnjava ona i dodaje da, ukoliko lekari imaju dovoljno informacija o pacijentovom problemu, onda i mogu da mu pomognu, jer pacijenti zbog stida ne žele da idu kod drugih specijalista.

- Polno prenosive bolesti jako su opasne jer se brzo šire i nikada se ne zna ko je sledeći na redu - upozorava dr Dimitrijević.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako upozoravaju u Agenciji za lekove, falsifikovana medicinska sredstva, u ovom slučaju kondomi, nisu bezbedna za upotrebu, jer nisu proizvedena po principima dobre proizvođačke prakse od ovlašćenih proizvođača niti kontrolisana od strane regulatornih tela i ne može se garantovati ni njihov kvalitet, efikasnost ni bezbednost.

- Rizik je jer nemaju efekte koje originalni kondomi obezbeđuju, što se odnosi pre svega na mogućnost dobijanja polno prenosivih bolesti, kao i rizik od neželjene trudnoće - navode oni savetujući građanima da nikako ne koriste falsifikovane kondome.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track