IZGUBILA BITKU: Petri (3) je bilo bolje dva dana pre smrti

Počivaj u miru

IZGUBILA BITKU: Petri (3) je bilo bolje dva dana pre smrti

Društvo -
Petra Cvetković, čije je lečenje od retkog kancera ujedinilo Srbiju, preminula tokom terapije u bolnici u Đenovi

BEOGRAD - Trogodišnja devojčica Petra Cvetković, za koju je cela Srbija sakupljala novac i svim srcem navijala da se izleči od neuroblastoma, retkog i teškog kancera, preminula je u subotu u bolnici u italijanskom gradu Ðenovi.Samo dva-tri dana pre smrti nesrećna devojčica osećala se odlično i lekari su bili zadovoljni reakcijom na terapije. Nažalost, to je bilo samo varka. Aleksandar Šapić, osnivač Humanitarne fondacije Novi Beograd i predsednik istoimene opštine, koji je aktivno učestvovao u prikupljanju pomoći, kaže da ga je ova tužna vest veoma potresla.Lažna nada- Tako smo se borili za nju, a sad nas srce boli. Kad su nam se, pre samo nekoliko dana, njeni roditelji javili iz Đenove, oduševile su nas lepe vesti - Petra je bila živahna, lekari su bili veoma zadovoljni reakcijom na terapiju i svi smo se nadali da će oporavak nastaviti takvim tokom. Zatekla nas je ova druga vest - kaže Šapić.Na pitanje da li država snosi deo odgovornosti za ovakve ishode, pošto zbog nedostatka novca deca kasno odlaze na lečenje, on odgovara:- Ja tu temu ne bih otvarao. Postojala je potreba za fondom koji će pomoći u takvim slučajevima, i to je činjenica. Bilo je mnogo bolesne dece, a nisu imali novca za lečenje u inostranstvu, zato smo i napravili fond. Nažalost, tačno je i da je bačena senka na humanitarni rad u Srbiji, da su postojale zloupotrebe. Mi smo tu da takvu praksu promenimo.Kad smo juče pozvali Petrinu tetku Aleksandru Petrović da joj izjavimo saučešće, ona od suza nije mogla da dođe do reči.Veliki bol- Očajni smo. Očajni. Molim vas, nemojte me ništa pitati, ne mogu da dođem sebi. Shvatite me i oprostite mi - kroz suze je rekla ona.Transport u Beograd i dan sahrane, kako smo saznali do zaključenja broja, još nisu organizovani, ali trebalo bi da budu što pre. Petrini roditelji i dalje su u Đenovi, a juče se nisu javljali na telefon.

Aleksandar ŠapićOSTATAK NOVCA DAĆEMO DRUGOJ DECISav novac koji je ostao od lečenja male Petre biće zaveden i raspoređen drugim mališanima koji čekaju na teške operacije, kaže Aleksandar Šapić.- To će se sve videti na sajtu fonda Novi Beograd. Do sada je preko njega sakupljeno ukupno milion evra, a izlečeno više od 40 dece - kaže Šapić.

REAGOVANJADušan Milisavljević, poslanik DSŽelim da izjavim duboko saučešće porodici.Ana Štajdohar, pevačicaKao nož u srce. To je jezivo. Ne postoji ništa gore od smrti deteta. Ova vest mi je probola srce.Jelena Maćić, šminkerkaE, Srbijo... sve se ku.. iš a deca ti umiru!

Operisana tri putaOGNJANOVIĆI PETRI DONIRALI 120.000 EVRAPetra je za samo mesec dana operisana tri puta u američkom gradu Memfisu, ali ni to joj nije pomogloPlan je bio da se u Đenovi uradi presađivanje koštane srži, zračenje i imunoterapijaZa lečenje u Italiji bilo je potrebno 120.000 evra, kao i novac za troškove oporavkaLjudi su svakodnevno slali SMS poruke i uplaćivali novac na račun4. marta ove godine roditelji pokojne Tijane Ognjanović, Jelena i Nebojša, uplatili su 120.000 evra za njeno lečenje od novca prikupljenog u humanitarnoj akciji za pokojnu Tijanu10. marta Petra je otputovala u đenovsku bolnicu s roditeljimaTamo je, u aprilu, i proslavila svoj 3. rođendanProšle nedelje Petrino stanje se poboljšalo11. jula Petra je preminula

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track