NAGRADE ZA 163 NAJBOLJA ĐAKA: Laptopovi za pobednike republičkih takmičenja
Foto: Tanjug P

Fondacija Dragica Nikolić

NAGRADE ZA 163 NAJBOLJA ĐAKA: Laptopovi za pobednike republičkih takmičenja

Društvo -
Kada bi svako od nas postizao najbolje rezultate u onome u čemu je najbolji, gde bi nam bio kraj. Svake godine s radošću i setom razmišljam o vama koji osvajate tolike nagrade i o tome da li ćete svi ostati ovde ili, kada odete da još više naučite, da li ćete se vratiti, rekao je predsednik Nikolić
1 / 7 Foto: Tanjug P

BEOGRAD - Fondacija Dragica Nikolić nagradila je danas 163 pobednika međunarodnih i republičkih takmičenja završnih razreda osnovnih i srednjih škola Srbije, a predsednik Republike pozvao je društveno odgovorne pojedince i kompanije da ulažu u školarce i budućnost zemlje.

Obraćajući se najboljim učenicima, koji su nagrađeni pohvalnicama i laptop računarima, predsednik Republike Tomislav Nikolić istakao je da zna koliko su truda, napora i znanja uložili da bi učestvovali na takmičenjima i poručio da svake godine brine hoće li ta deca ostati u Srbiji i da li će država moći da im stvori uslove za dalje napredovanje.

"Kada bi svako od nas postizao najbolje rezultate u onome u čemu je najbolji, gde bi nam bio kraj. Svake godine s radošću i setom razmišljam o vama koji osvajate tolike nagrade i o tome da li ćete svi ostati ovde ili, kada odete da još više naučite, da li ćete se vratiti, i da li ćemo biti dovoljno spremni i sposobni da vam stvorimo uslove da ovde nastavite da razvijate talenat, da svet promenite na bolje", rekao je Nikolić.

On je istakao da Srbija nije dovoljno jaka i sposobna da nagradi svaki uspeh u znanju i sportu, zbog čega je pozvao društvenoodgovorne pojedince i kompanije da ulažu u najbolje đake."Pozivam pojedince i organizacije koje ostvaruju profit, ako žele da ostvare veći, da im firme još više napreduju, da ulažu u vaše znanje, jer tako rade drugi narodi koji su nas daleko prevazišli. Neki od njih su nas prevazišli uz pamet i znanje naše dece, a mi nemamo toliko dece da možemo da podižemo ceo svet", poručio je Nikolić.Dragica Nikolić, predsednica Upravnog odbora istoimene Fondacije istakla je da su znanjem i osvojenim nagradama postali junaci svojih škola, gradova i cele Srbije, pokazujući kako se voli otadžbina.

"Gde god ste se takmičili pod zastavom svoje zemlje prestavljali ste svakog svog druga, svakog od nas. Ta slika koja obilazi planetu najlepša je priča o Srbiji. Zato ste zaslužili da vas posebno istaknemo i nagradimo, da vas ohrabrimo da u budućnosti nastavite istim tragom", rekla je Nikolić.Kako je dodala u veku znanja i veština srpski učenici svojim natprosečnim uspesima pokazuju da i Srbija ide u korak sa svetom i pozvala ih da nastave putem naših uspešnih naučnika, umetnika i sportista.

"Upamtite da nijedan trud nije uzaludan, da će uspeh uvek biti primećen i nagrađen, da je čovek srećan i ispunjen kada radi ono što voli i kada je njegov rad na dobrobit čitavog društva", poručila je Nikolić.Ministar prosvete Srđan Verbić poželeo je učenicima da nastave sa uspesima, ali i da budu kritični prema sebi i drugima, o tome da će sledeći put njihovi suparnici biti dodatno motivisani da ih pobede i da budu bolji."Sportistima se ne dešava tako često da umisle da su najbolji na svetu i da su već sve završili, ali đacima se to dešava, onda izaberu ponekad pogrešan put, pogrešnu školu, ne razmisle dovoljno, ne budu dovoljno kritični", rekao je Verbić.

Prema njegovim rečima svi zajedno treba da urade nešto za našu zemlju. "Ovo nije takmičenje i materijalna korist nije sve. Svako od vas mora da nađe unutrašnju motivaciju zašto radi to što radi", rekao je Verbić.Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić poručio je đacima da su oni budućnost Srbije od koje se najviše očekujei izrazio uverenje da su ovogodišnji uspesi samo početak njihovog dokazivanja.Pred vama je svetla budućnost i ulaganje u vas nije trošak, jer očekujemo da se to vrati u značajnijoj meri, rekao je Udovičić, koji je istakao da je ulaganje u mlade najisplativije, "jer su oni naša pokretačka snaga".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track