Zilkić: Bajram je praznik mira sa drugima
Foto: Marina Lopičić

Čestitke za Ramazanski Bajram

Zilkić: Bajram je praznik mira sa drugima

Društvo -
Muftija Mevlud Dudić je još jednom u bajramskoj poruci osudio napad na premijera Vučića 11. jula u Potočarima istakavši da to nije u skladu sa muslimanskom verom i tradicijom

NOVI PAZAR - Poglavari muslimana u Srbiji - reis-ul-ulema Islamske zajednice (IZ) Srbije Adem Zilkić i predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Dudić čestitali su danas vernicima Ramazanski Bajram, uz poruku da je to praznik mira i ljubavi prema drugima.

Ramazan je mesec posta, kada je uzvišeno stanje duše koja se odmara dok posmatra, hrani dok razmišlja, leči dok razgovara, naveo je Zilkić u bajramskoj poslanici.

Post je, kaže, bio način da se proveri naša spremnost da krenemo iz lošeg u bolje stanje naše duše, da pokažemo svoju odanost na pravome putu, iskažemo svoju pokornost Alahu i njegovom poslaniku. Post je, napomenuo je, način da osetimo radost u veri i spoznaji da naš ovozemaljski život ima smisla u težnji da dođemo do dženeta (raja).

"A onaj koji je postio, iskreno i predano, može se nadati dženetu i može se radovati Bajramu u svom srcu, u svojoj kući i u svom komšiluku, jer Ramazan je sreća u nama, a Bajram je mir sa drugima", poručio je on.

Dudić je sledbenike Islamske zajednice u Srbiji pozvao da pokažu ljubav prema svima - roditeljima, deci, rodbini, komšijama i prijateljima i da priteknu u pomoć bolesnima i svima kojima je pomoć potrebna.

"Ne dozvolite da bajramske dane provodite uz igru i neprimerenu zabavu. Neka se tragovi Ramazana osete i u danima Bajrama", poručio je Dudić.

On je naveo i da će ovaj Ramazan ostati upamćen po dugim i toplim danima, punim džamijama, ali i po tome što je Veće Islamska zajednica u BiH, kojoj Islamska zajednica u Srbiji organizaciono pripada, izdalo fetvu u kojoj se kaže da svako ko dolazi i boravi na ovom mestu mora čuvati dostojanstvo šehitluka i ponašati se u skladu sa tim".

Istakao je da to znači da oni koji dolaze da odaju počast žrtvama moraju uživati punu sigurnost i dostojanstven tretman. Dudić je još jednom u bajramskoj poruci osudio napad na premijera Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima istakavši da to nije u skladu sa muslimanskom verom i tradicijom.

"Onim što je učinjeno u Potočarima od pojedinaca pogaženo je dostojanstvo žrtava genocida. Time je oskrnavljen verski obred dženaze (sahrana) na tom mestu. Mi smo bili i trajno smo opredeljeni miru i činjenju dobrih dela", poručio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track