PRITISAK NA MINISTRA PROSVETE: Fakulteti od Verbića traže da zgrnu još love!
Foto: Dragan Kadić

Hoće još studenata

PRITISAK NA MINISTRA PROSVETE: Fakulteti od Verbića traže da zgrnu još love!

Društvo -
Na samo deset novih samofinansirajućih mesta, primera radi, FPN bi zaradio skoro milion dinara

BEOGRAD - Pojedinim fakultetima i visokim školama očigledno nije dovoljno koliko trenutno zarađuju na paprenim školarinama, pa pritiskaju Ministarstvo prosvete da im dozvoli da upišu još studenata preko kvote koju im je odobrila Komisija za akreditaciju.Kako saznajemo, zahteve su ovih dana, pored ostalih, uputili beogradski FPN, Visoka poslovna škola iz Leskovca, Visoka medicinska škola iz Ćuprije, Filološko-umetnički fakultet, Prirodno-matematički i Fakultet inženjerskih nauka, sva tri iz Kragujevca. Na samo deset novih samofinansirajućih mesta, primera radi, FPN bi zaradio skoro milion dinara. A fakulteti najčešće traže proširenje kvote i za nekoliko desetina mesta.Opadaju standardiMeđutim, upisivanje studenata preko odobrenog broja ne samo što ugrožava kvalitet studija jer bi isti broj profesora u istom prostoru morao da radi sa većim brojem akademaca, već je u suprotnosti i sa zahtevima tržišta rada. Na pomenutim obrazovnim ustanovama juče niko nije hteo da nam da komentar. Jedino nam je s Fakulteta inženjerskih nauka rečeno da je njihov zahtev logičan:"Tražili smo proširenje kvote za smer računarskih tehnologija, koji je jedan od najperspektivnijih profila i gde je za 40 mesta u prvom krugu konkurisalo 139 kandidata. Imamo kapacitet za veći broj studenata".Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje, napominje da Ministarstvo ni pod kojim pritiscima ne može i neće dozvoliti upis studenata preko odobrene kvote.

Zakon isti za sve"Bez obzira na to što je neki studijski program popularan, kad bismo dozvolili da se na njega upiše veći broj studenata od odobrenog, pitanje je da li bi on nastavio kvalitetno da obrazuje studente. To vam je isto kao kada bi neko tražio od Ministarstva saobraćaja da vozi šestoro u autu registrovanom za pet osoba, ili da prolazi na crveno. Postoje zakon, procedure i standardi za akreditaciju, koji se moraju poštovati", kaže Šuvakov za Kurir.

On apeluje na brucoše da vode računa da li se upisuju u okviru akreditovane kvote."Na sajtu Komisije za akreditaciju, www.kapk.org.rs, nalazi se Vodič za studente koji se redovno ažurira i u kom možete videti koliki broj studenata je odobren za upis na svakom fakultetu", ističe Šuvakov.(M. L.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track