OPREZ, VISOKE TEMPERATURE DOVODE DO OZBILJNIH TEGOBA: Stomačni virus hara Srbijom!
Foto: Shutterstock

Veliki problemi tokom letnjih dana

OPREZ, VISOKE TEMPERATURE DOVODE DO OZBILJNIH TEGOBA: Stomačni virus hara Srbijom!

Društvo -
U Kraljevu 24 dece zadržano na lečenju, za infekciju kriva voda sa kupališta i bazena, a simptome ima sve više građana u zemlji

BEOGRAD - Najmanje 24 dece zadržano je u Opštoj bolnici Kraljevo zbog simptoma stomačnog virusa.Mališani su malaksali, povraćali su, imali dijareju, a stručnjaci kažu da su ovakve tegobe specifične za letnji period i visoke temperature, te da su rasprostranjene u čitavoj zemlji.Kratko ostaju u bolniciZamenik direktora Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu Dragan Kaljević kaže za Kurir da je, pored vrućina, razlog stomačnih virusa najverovatnije voda:"Kolege sa pedijatrije su uradile bakteriološke nalaze i rezultati su pokazali da bakterije nisu izolovane, već da je reč o virusnoj infekciji. Najverovatnije da je voda zajednički faktor za infekciju, i to sa kupališta i bazena. Gotovo svake godine u ovo doba imamo više pacijenata sa stomačnim infekcijama, ali se oni uglavnom zadržavaju od 24 do 48 sati. Ništa nije alarmantno i za sada nema epidemije."Iako su se pojedini roditelji žalili na loše uslove u bolnici u Kraljevu i nedostatak kreveta, iz PR službe ove ustanove ističu da to nije tačno."Na dečjem odeljenju imamo 35 postelja, a trenutno je zauzeto 24. Raspolažemo i sa 15 kreveta za roditelje", rekla je portparolka Dragana Petrović.Veći broj ljudi požalio se na stomačne tegobe i u Gornjem Milanovcu, Kladovu i Beogradu. Infektolog dr Dragan Delić upozorava da pacijenti ne ignorišu simptome i da se ni slučajno ne leče sami."Za leto su uobičajene fekalno-oralne infekcije. One mogu biti virusne i bakteriološke, što je vrlo važno precizirati jer se za lečenje primenjuje različita terapija. Kada je reč o virusnim, ne piju se antibiotici, nego se podiže imunitet, vraćaju se organizmu tečnost i elektroliti. Kada je reč o deci, roditelji treba da budu oprezni jer ukoliko ona izgube dosta tečnosti, može da se stvori veliki problem."Prolazi za tri danaDr Delić dodaje da uz adekvatnu terapiju stomačni virus prolazi za dva-tri dana, a u težoj kliničkoj slici može da se oduži i na sedam.

Ministarstvo zdravljaOBAVEZAN VISOK NIVO HIGIJENE!Iz Ministarstva zdravlja savetuju građane da obrate pažnju na ličnu higijenu, posebno u letnjem periodu."Apelujemo na sve stanovnike da namirnice peru i čuvaju na hladnom, kao i da održavaju visok nivo lične higijene. Mi radimo sve na kontroli potencijalnih kriznih izvora zaraza, ali je pre svega na lokalnim zavodima za javno zdravlje da donesu konkretne korake kako bi se sprečilo širenje eventualne zaraze."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track