SRPSKI MIROVNJACI HOĆE KUĆI: Gašić im na 6 meseci skida celu jednu platu?
Foto: Ministarstvo Odbrane

Na službi u Centralnoafričkoj Republici

SRPSKI MIROVNJACI HOĆE KUĆI: Gašić im na 6 meseci skida celu jednu platu?

Društvo -
Plata za boravak u Africi se obračunava zbirno na osnovu više normativa - stručna sprema, staž, faktori za rizik od zaraznih bolesti... Smanjenjem koeficijenta za rizik - sa 4 na 3, plata srpskih "plavih šlemova" u CAR je smanjena za ukupno 400 dolara

BEOGRAD - Srpski deo pripadnika mirovne misije UN u Centralnoafričkoj Republici preti da će otići zbog odluke ministra Bratislava Gašića da im smanji plate.

List saznaje da je Bratislav Gašić navodno nedavno potpisao naredbu o smanjenju koeficijenta za rizik za 72 pripadnika sanitetske misije Vojske Srbije u MINUSCA. Plata za boravak u Africi se obračunava zbirno na osnovu više normativa - stručna sprema, staž, faktori za rizik od zaraznih bolesti... Smanjenjem koeficijenta za rizik - sa koeficijenta 4 (Sudan i Somalija) na koeficijent 3, plata srpskih "plavih šlemova" u CAR je smanjena za ukupno 400 dolara.

To praktično znači da im se za šest meseci misije oduzima jedna mesečna plata, što "mirovnjaci" smatraju nedopustivim, "povređeni su i razočarani i tiho negoduju".

Naši mirovnjaci su to saznali baš na Dan sanitetske službe VS i dan nakon što je saopšteno da je od malarije preminula doktorka Olivera Jovanović, specijalista radiologije sa Vojnomedicinske akademije, koja je bila angažovana u prvoj rotaciji mirovne misije UN u Centralnoafričkoj Republici.

Nezadovoljstvo zbog Gašićeve naredbe proističe i iz toga što u obzir nije uzeto to što je u toj državi na snazi i policijski čas, što je mirovnjacima saopšteno na smotri ujedno sa odlukom da im se ograničava kretanje u određene objekte, upravo zbog policijskog časa, kao i da su procene o bezbednosnoj situaciji, na osnovu kojih je doneta odluka, zastarele.

Srpski kontingent mirovnih snaga u Centralnoafričkoj Republici sastoji se od tri celine i ima ukupno 72 člana. U lakoj bolnici na po šest meseci angažovano je njih 68, dok su ostali na dužnostima sa mandatom od po jedne godine. Vojska Srbije angažovana je u CAR od septembra 2014. upućivanjem po dva vojna posmatrača i štabna oficira, da bi od decembra u tu misiju bilo upućeno još 68 pripadnika. Među vojnim stručnjacima se smatra da su namenska industrija i vojna sanitetska služba najbolji brendovi Srbije.

(Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track