VUČIĆ ČESTITAO GRAĐEVINARIMA NJIHOV DAN: Manje povreda, ove godine četiri radnika poginula
Foto: Shutter

Obeležavanje Dana građevinara

VUČIĆ ČESTITAO GRAĐEVINARIMA NJIHOV DAN: Manje povreda, ove godine četiri radnika poginula

Društvo -
Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt rekla je da se godišnje dogodi oko 1.000 teških povreda na radu, a da je polovina u građevinarstvu

BEOGRAD - Predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obišli su danas, na Dan građevinara, gradilište "Central garden" u Beogradu, a tom prilikom saopšteno je da se poslednjih godina smanjio broj povreda na radu, a da je ove godine bilo četiri smrtne povrede u građevinarstvu.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt rekla je da se godišnje dogodi oko 1.000 teških povreda na radu, a da je polovina u građevinarstvu.

"Za poslednje tri-četiri godine broj povreda se smanjuje. Ako posmatramo period od 2010. godine, od 15 smrtnih povreda došli smo na sedam. Ove godine imamo samo četiri smrtne povrede u građevinarstvu", rekla je Trefalt.

Dodala je da oprema i sredstva za rad nisu više ključni razlog povreda zaposlenih, da je sada reč uglavnom o padovima sa visine, ali da je razlog tome i nepoštovanje organizacije rada i smanjena koncentracije zaposlenih.

"Sredstva i oprema lične zaštite se moraju nositi i pod visokim temperaturama, a mora se poštovati i dosledna procedura rada", rekla je direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

Kada je reč o gradilištu koje su predstavnici Ministarstva posetili, Trefalt je kontatovala da su tu primenjene sve zakonske mere bezbednosti na radu i da je ono primer dobre prakse. To je konstatovao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, koji je rekao da je sprovođenje mera bezbednosti na radu cilj koje Ministarstvo želi da postigne na svim gradilištima u Srbiji, kako bi se sprečio gubitak ljudskih života. "Ministarstvo je u zadnjih godinu dana pojačalo inspekcijiski nadzor u tom smislu i nadamo se da je i to jedan od razloga smanjenja povreda i gubitka ljudskih života na radu", rekao je Popović.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da to udruženje podržava mere zaštite na radu i da se, koliko može, trudi da doprinese poboljšanju uslova u kojima građevinci rade. Duško Vuković iz Sindikata građevinskih radnika Srbije ukazao je da se na gradilištu "Central garden" poštuju sve zakonske obaveze, ali je naveo da postoje poslodavci koji ne poštuju minimum mera bezbednosti i zdravlja na radu, te da ima puno građevinaca koji su neprijavljeni i rade na crno.

Veliki broj građevinaca je, kako je dodao, pod teretom nedostatka posla i neredovnih i malih zarada.

Gradilište "Central garden" locirano je između ulica Knez Danilove, Stanoja Glavaša, Dalmatinske i Starine Novaka, radovi na tom objektu su počeli oktobra prošle godine, a završetak prve faze je planiran za novembar ove godine.

Na gradilištu, čija je ukupna površina 1,4 hektara, svakodnevno poslove obavlja između 200 i 250 radnika, a Maja Velimirović, koja je zadužena za bezbednost u ime izvođača "Direct capital S", kaže da se veoma trude da obezbede dobre uslove za rad, a da posebnu pažnju obraćaju na vremenske prilike poslednjih dana, kada radnike u periodu najvećih vrućina sklanjaju sa glavnih ploča i obezbeđuju im rashlađivanje i odmor, kao i da na tom gradilistu nije zabeležena nijedna povreda na radu.

Foto: Beta
Foto: Beta

Vučić čestitao građevinarima

Povodom Dana građevinara Srbije, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku građevinarima u kojoj je poručio da će Vlada uložiti dodatne napore kako bi građevinska industrija opet postala motor razvoja domaće privrede, privukla investicije i otvorila nova radna mesta.

"Svim građevinskim radnicima upućujem najiskrenije čestitke povodom 8. avgusta, Dana građevinara Srbije. Vi ste među onima koji su podneli najveći teret ekonomske krize", naveo je Vučić, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Vlada Srbije će uložiti dodatne napore kako bi građevinska industrija opet postala motor razvoja domaće privrede i na taj način privukla investicije i otvorila nova radna mesta, posebno u oblasti građevinarstva", poručio je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track