Okanović: Biće bolje kada počnu da gone putare kao i nesavesne vozače
Foto: Dragana Udovićić

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja

Okanović: Biće bolje kada počnu da gone putare kao i nesavesne vozače

Društvo -
Ne možemo da pričamo o bezbednosti u saobraćaju, a da onda uđemo u automobil i ne vežemo pojas ili da prođemo kroz crveno, istakao je i dodao da više od 80 odsto roditelja u Srbiji ne vezuje pojas detetu niti ih stavlja u posebna sedišta

BEOGRAD - Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je danas da može još mnogo toga da se učini na bezbednosti u saobraćaju, ali da je za to potrebna mobilizacija društva, kao i kažnjavanje ne samo nesavesnih vozača, već i nesavesnih putara.

"Ne možemo da pričamo o bezbednosti u saobraćaju, a da onda uđemo u automobil i ne vežemo pojas ili da prođemo kroz crveno svetlo na semaforu", istakao je Okanović. On je dodao i da više od 80 odsto roditelja u Srbiji ne vezuje decu u automobilima sigurnosnim pojasevima niti ih stavljaju u posebna sedišta.

Okanović je ukazao da se radi na sistemskim merama koje bi trebalo da povećaju bezbednost u saobraćaju. "Radi se na uvođenju saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u škole, a jako je važno i medicinsko zbrinjavanje povređenih u saobraćajnim nesrećama, tako da je jedna važna mera uvođenje hitne medicinske pomoći na motociklima, koja može prva da stigne do povređenih", objasnio je Okanović.

On smatra da kazne imaju efekat, ali da je bitnije podizanje svesti vozača. "Više od 80 odsto roditelja u Srbiji ne stavljaju svoje dete u dečje sedište i ne vezuju ga. Prosto nemaju svest o tome koliko je važno dete prevoziti u posebnom sedištu", dodao je Okanović.

Okanović je naglasio i da protiv nesavesnih putara nema nijedne krivične prijave. "Situacija na putevima neće biti bolja dok javno tužilaštvo ne odluči da goni putare. Kada počnu da gone putare kao i nesavesne vozače, situacija će se popraviti", zaključio je Okanović.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track