KAKO IZVRŠITELJI DERU DUŽNIKE: Papreno naplaćuju i pisanje i traženje dokumenata u MUP
Foto: Shutterstock

Višestruko uvećani iznosi

KAKO IZVRŠITELJI DERU DUŽNIKE: Papreno naplaćuju i pisanje i traženje dokumenata u MUP

Društvo -
Iz Komore izvršitelja kažu da su primorani da neke stavke svale na građane, jer njihov pravni status nije rešen

Poslednjih dana na udaru izvršitelja našli su se dužnici Parking servisa, koji sada na ovaj način naplaćuje dugove onima koji nisu izvršili reprogram. To međutim znači da građanima na naplatu stiže višestruko uvećan iznos. Osim glavnog duga, koji je na primer kod jednog građanina iznoso 6.500 dinara, račun koji je taj građani morao da plati na kraju je dostigao svih 21.270 dinara, navodi jedan beogradski list.

Do ovog iznosa izvršitelji su došli kada su na glavni dug dodali kamatu, taksu MUP, dostavu zaključka, taksu PIO fonda, sastavljenje podneska, dostavljanje pismena, nadzor nad izvršiteljem i na kraju nagradu za izvršitelja.

Iz Komore izvršitelja kažu da su izvršitelji „primorani" da neke stavke svale na građane, jer njihov pravni status nije rešen. Oni obavljaju državni posao, ali se vode kao neka vrsta preduzetnika, pa su svi državni organi počeli da im naplaćuju podatke o tuženima koje moraju da nabave.

Izvršitelji onda te troškove svaljuju na građane. Međutim, taksu MUP-ao d 300 dinara mogu da naplate čak 6 000 dinara! Kako navodi beogradski list, jedan izvršitelj se pravdao da je u tu cenu uračunato vreme koje je utrošeno za pribavljanje taksi, materijal, gorivo, vreme provedeno van kancelarije i naknada za radnika koji je bio zadužen za taj posao.

Inače, izvršitelji bez naloga suda mogu da naplaćuju dugove javnih preduzeća, ali, bez obzira na to što dugovi treba da se plate, čini se da dužnici i u ovom slučaju izvlače mnogo deblji kraj nego što im sledi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track