(VIDEO) SPREMNI ZA PARADU U PEKINGU: Ovako marširaju srpski gardisti!
Foto: Tanjug Srđan Ilić

Završene pripreme

(VIDEO) SPREMNI ZA PARADU U PEKINGU: Ovako marširaju srpski gardisti!

Društvo -
Komandant Gardijskog bataljona major Marko Marjanović poručio da gardisti nemaju čega da se stide u Pekingu i dodao da je strojevi korak naših gardista propisan pravilima službe malo teži i komplikovaniji u odnosu na većinu stojevih koraka stranih vojski
1 / 6 Foto: Tanjug Srđan Ilić

BEOGRAD - Pripadnici Garde Vojske Srbije koji će 3. septembra učestvovati na vojnoj paradi u Pekingu završio je danas pripreme, sa porukom da su pripremljeni za zadatak i da će u najboljem svetlu predstavljati našu vojsku i državu.

Parada u Pekingu biće održana povodom 70 godina svetske Pobede nad fašizmom i pobede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Japana, a na njoj će osim Srbije učestvovati i Rusija, Pakistan, Makesiko, Kuba, Tadžikistan, Kazahstan, Belorusija, Monglija, Egipat, Laos, Kambodža, Kirgistan i Vanuatu.

Vođa srpske delegacije potpukovnik Vladimir Vukajlović rekao je da je Garda završila pripreme koje su planirane u Srbiji, te da će u narednih nekoliko dana u Peking krenuti 81 gardista, koji će predstavljati Srbiju na Vojnoj paradi 3. septembra.

(VIDEO) KAD SRBI MARŠIRAJU MOSKVOM: Ovako je Garda Vojske Srbije protutnjala Crvenim trgom!

Vukajlović je istakao da je nedavno učešće na paradi u Moskvi bilo neprocenjivo iskustvo koje je gardistima olakšalo prpreme za pekinšku paradu i koje će im olakšati realizaciju tog zadatka. Uz napomenu da je učešće na paradi u Pekingu novo iskustvo, Vukajlović je rekao da bi strojevi korak i sama parada trebalo da budu u nekom blažem ritmu.

Komandant Gardijskog bataljona i Nacionalnog ešalona VS major Marko Marjanović poručio je da su gardisti pripremljeni za zadatak i da nemaju čega da se stide u Pekingu."Predstavićemo našu vojsku i zemlju u najboljem svetlu", rekao je on i dodao da je strojevi korak kojim će se kretati gardisti propisan pravilima službe i da je malo teži i komplikovaniji u odnosu na većinu stojevih koraka stranih vojski.

Razvodnik Bojan Marić, jedan od gardista koji će predstavljati Srbiju u Pekingu, rekao je da su pripreme za tu paradu prošle dobro, da se vežbalo svakog dana i da su gardisti uspeli da postignu željeni "korak i ritam".

Puške za paradu obezbeđuje kineska strana, a reč je o tipu T-51 koje su najsličnije poluautomatskim puškama M-59 koje koristi garda VS. Gardisti Srbije će nositi prepoznatljivu svetlo plavu počasnu uniformu koju nose prethodnih 60 godina. Gardisti početkom sledeće nedelje putuju u Kinu, a njihov povratak u Srbiju predviđen je dan posle parade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja