SUNCE PRŽI, NE STAJE: I danas vrelih 37!
Foto: Profimedia

Vremenska prognoza

SUNCE PRŽI, NE STAJE: I danas vrelih 37!

Društvo -
U Srbiji će i sutra vladati tropske vrućine, a moguće meteoropatske reakcije su glavobolja, razdražljivost i poremećaj sna. Budite oprezni na kupalištima i u saobraćaju, jer toplo vreme može izazvati dekoncentraciju

BEOGRAD - U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će na području Srbije biti veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom u većini mesta od 34 do 37 stepeni.

Jutarnja temperatura vazduha kretaće se danas od 15 do 21, u Beogradu oko 23, a najviša dnevna od 34 do 37 stepeni, dok će vetar biti slab, promenljiv. I u Beogradu će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa slabim, promenljivim vetrom, jutarnjom temperaturom vazduha oko 23, a najvišom dnevnom oko 37 stepeni.

U Srbiji će i sutra vladati tropske vrućine, a moguće meteoropatske reakcije su glavobolja, razdražljivost i poremećaj sna.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lagan obrok i puno tečnosti

Kao prva linija odbrane protiv nesnosnih vrućina preporučuje se uzimanje tečnosti i lagane hrane i nošenje prikladne odeće. Građani treba da budu oprezni na kupalištima i u saobraćaju, jer toplo vreme može izazvati dekoncentraciju.

Vozači, odmarajte se što češće!

Vozačima, koji nameravaju da krenu na duži put, savetovala da se što češće odmaraju i da uzimaju dovoljno tečnosti.

Praktični saveti za odbranu od vrućine

Kada su visoke temperature, savetuje se i provetravanje prostorija, jutarnje šetnje, boravak u klimatizovanim prostorijama, hladovini, pored vode i fontana. Hrana treba da bude lagana, niskokalorična, a odeća svetla i od prirodnih tkanina. Zaštitite oči, glavu i kožu od sunca. Domaćice, fizičke aktivnosti što manje.

Čuvajte se vrtoglavice

Na visokim temperaturama čuvajte se vrtoglavice, obavezno nosite flašu vode, jedite voće i povrće i obavezno se sklonite s najjačeg sunca - od 10 do 17 sati. Ko može, neka uzima i minerale i vitamine - natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum...

Moguće srčane aritmije

- Srčani bolesnici i osobe, koje se preterano znoje, trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, skoro svakodnevno savetuje portparolka beogradske Hitne pomoći dr Nada Macura dodajući da su suncobran i lepeze obavezni kao i da u stanovima treba praviti promaju i spuštati roletne.

Dok čekate autobus...

Osobe, koje se vraćaju sa posla, dok čekaju prevozno sredstvo u saobraćajnom "špicu", ne bi trebalo da stoje u mestu, nego da se kreću i šetaju, kako bi izbegli eventualni zdravstveni kolaps, poručila je nedavno dr Macura.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track