APEL DA DATE KRV: Zalihe za još dan, najdeficitarnije krvne grupe A+ i 0-
Foto: Shutterstock

Budimo humani

APEL DA DATE KRV: Zalihe za još dan, najdeficitarnije krvne grupe A+ i 0-

Društvo -
Rodić je istakla da je Srbija u grupi zemalja sa višim nivoom davalaštva krvi, a da je od početka jula 7.200 građana učinilo human gest i dobrovoljno dalo krv

BEOGRAD - Institut za transfuziju krvi raspolaže sa jednoipodnevnim zalihama krvi, a najveći je problem sa A pozitivnom i nula negativnom krvnom grupom, izjavila je jutros Ivana Rodić iz tog instituta.

Tokom vikenda je zdravstvenim institucijama u Beogradu isporučeno 400 jedinica krvi, rekla je Rodić, koja se bavi promocijom davalaštva krvi i načelnik je odeljenja.

"Nismo bili u mogućnosti da zadovoljimo četiri A pozitivna programa, ali u sva četiri slučaja radi se o takozvanim hladnim operacijama", istakla je Rodić i izrazila nadu da će tokom dana odziv građana biti povećan. Rodić je ukazala da "za sve hitne slučajeve, svakako, uvek ima dovoljno krvi, jer je naša osnovna obaveza upravljanje deficitom u situacijama kada se deficit javi".

Ona je objasnila da se obavlja neprestano komunikacija sa svim transfuziloškim službama u Srbiji i da u Institutu preuzimaju sve viškove krvi, da je od petka objavljen apel i da očekuje da će se građani odazvati.

Rodić je rekla da je ova sedmica nedelja sa malim brojem organizovanih akcija i da se u organizovanim akcijama očekuje do 80 jedinica krvi.

"Sa građanima koji daju krv na našim fiksnim punktovima, to ne bi trebalo da bude više od 120, 130 po danu, a dnevne potrebe u Beogradu su 250 jedinica", precizirala je Rodić.

Rodić je istakla da je Srbija u grupi zemalja sa višim nivoom davalaštva krvi, a da je od početka jula 7.200 građana učinilo human gest i dobrovoljno dalo krv.

Beograd je najveći regionalni zdravstveni centar, pa je potrošnja krvi u glavnom gradu veća, a čak je u ovom periodu tranzita i saobraćajnih nesreća i povećana potrošnja u odnosu na prolećne mesece, rekla je Rodić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track