NADRLJAO ZBOG DUGOG JEZIKA: Krivična prijava i pritužba protiv gradonačelnika Kanjiže
Foto: Beta

Optužili ga za rasizam

NADRLJAO ZBOG DUGOG JEZIKA: Krivična prijava i pritužba protiv gradonačelnika Kanjiže

Društvo -
Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila podneo je krivičnu prijavu protiv Mihalja Bimba zbog izazivanja i podsticanja rasne, nacionalne, verske mržnje i netrpeljivosti

Protiv predsednika opštine Kanjiža, Mihalja Bimba, podneta je pritužba službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti zbog rasističke i diskriminišuće izjave na račun izbeglica, koje se nalaze u toj opštini.

Pritužbu je podnela nevladina organizacija Praksis zbog izjave Bimba da izbeglice "ne poseduju najosnovnije elemente opšte kulture" i skrnave groblja, grobove, kapele, uništavaju javne površine, parkove, njive i voćnjake.

- Neka svi pogledaju šta su u poslednjih mesec dana uradili ovi stranci koji ne poseduju najosnovnije elemente opšte inteligencije i kulture. Međutim, novac izgleda da imaju, i izgleda da je to suština. Do sada smo bili tolerantni prema nastaloj situaciji, ali kao i građani, i mi gubimo strpljenje - rekao je pre nekoliko dana Bimbo na konferenciji za novinare.

Takođe, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila podneo je Višem javnom tužilaštvu u Subotici krivičnu prijavu protiv Bimba zbog izazivanja i podsticanja rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti. Kako za Danas ukazuje Radoš Đurović iz Centra, predstavnici ove nevladine organizacije će intervenisati svaki put kada za to bude potrebe kao što je bilo u slučaju predsednika opštine Kanjiža.

- Nadamo se da će nadležni organi odraditi svoj posao - ističe Đurović i dodaje da će i Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila, takođe, podneti pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track