Analitičari: Srbiji preti bezbednosna i humanitarna kriza

Žestoki sukobi migranata i policije u Makedoniji

Analitičari: Srbiji preti bezbednosna i humanitarna kriza

Društvo -
Zatvaranje granice i podizanje zidova neće sprečiti masovni priliv ljudi, a oni će morati da prođu kroz Srbiju, ističe vojni analitičar Aleksandar Radić

BEOGRAD - Zatvaranje makedonske granice za migrante doneće Srbiji kratak period mira jer neko vreme neće biti većeg priliva izbeglica u našu zemlju, kaže za Kurir vojni analitičar Miroslav Lazanski.Međutim, to bi moglo biti samo zatišje pred buru, imajući u vidu da ogromne talase izbeglica niko ne može da zaustavi.Kad Makedonci popuste- Sve dok Makedonci drže zatvorenu granicu, mi smo mirni. Ali ako popuste, na vrata nam dolazi pravi stampedo. Svaka država trenutno postupa najbolje što može u svom interesu i mislim da je za Srbiju trenutno odlično što se ne ponaša kao Makedonija i Mađarska. Osim što je jeftinije, nemamo sukobe i plus stičemo epitet najhumanije zemlje u regionu - zaključuje Lazanski.Ipak, čak ni sa zatvorenom makedonskom granicom nećemo izbeći nadolazeće talase izbeglica i sve veći pritisak na državu da im obezbedi uslove za privremeni boravak.Moramo sve obezbediti- Mi već imamo problem. Zatvaranje granice i podizanje zidova neće sprečiti masovni priliv ljudi, a oni će morati da prođu kroz Srbiju. U jednom trenutku na našem prostoru će se akumulirati ogroman broj ljudi i za sve njih moraćemo da obezbedimo neki smeštaj, sredstva za higijenu... Jednostavno, naći ćemo se na ivici humanitarne i bezbednosne katastrofe - smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.Kad se dovrši zid na mađarskoj granici, migranti će početi duže da se zadržavaju u Srbiji, ali će, kako procenjuju naši sagovornici, Nemačka, Norveška i Švedska i dalje biti njihove krajnje destinacije.

Nije im pogodnaI CRNA GORA USPUTNA STANICA?Ako Makedonija zatvori granicu za migrante i dovrši se zid na mađarskoj granici, izbeglice će alternativne pravce ka EU potražiti u Hrvatskoj, Rumuniji, pa i u Crnoj Gori.- Migranti će početi da se probijaju kroz Hrvatsku i Rumuniju. Možda će manji broj njih ići i preko Crne Gore. Međutim, Crna Gora nema kapaciteta da primi veliki broj ljudi, a nije ni geografski pogodna jer nije koridor prema Evropskoj uniji - kaže Aleksandar Radić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja