Najnovije vesti

ČEPURIN POHVALIO SRBIJU ZBOG HUMANOSTI: Predstoji nam arapska jesen!
Foto: Dragana Udovicic

Ruski ambasador obišao prihvatne centre

ČEPURIN POHVALIO SRBIJU ZBOG HUMANOSTI: Predstoji nam arapska jesen!

Društvo
Čepurin je istakao da je, na osnovu onoga što je video u Preševu, Beogradu, a sada i u Kanjiži, odnos srpskog naroda prema migrantima jako human i oni moraju da budu zahvalni državi što im je omogućen smeštaj u civilizovanim uslovima, kao i prelazak preko Srbije

KANJIŽA - Izbeglice sa Bliskog istoka su u prihvatnim centrima smeštene u civilizovanim uslovima, a Srbija se humano odnosi prema njima, ocenili su danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, pri obilasku privremenog centra u Kanjiži.

Čepurin je istakao da je, na osnovu onoga što je video u Preševu, Beogradu, a sada i u Kanjiži, odnos srpskog naroda prema migrantima jako human i oni moraju da budu zahvalni državi što im je omogućen smeštaj u civilizovanim uslovima, kao i prelazak preko Srbije.

Nazivajući masovan talas migranata "arapska jesen", Čepurin je rekao da je taj talas nastavak "arapskog proleća" koji se "kao bumerang vraća onima koji su sve to započeli".

"Moramo maksimalno humano da se odnosimo prema migrantma", rekao je Čepurin ističući da ruskosrpski humanitarni centar aktivno radi na pomoći u zbrinjavanju migranata.

Ministar Vulin je rekao da je od prvog januara do 20. avgusta kroz Srbiju prošlo skoro 90.000 tražilaca azila od kojih je samo u avgustu 23.057. "Brojevi su ogromni, ali uspeli smo da svim migrantima obezbedimo hranu, medicinsi ih zbrinemo... ovde niko nije prošao, a da nije osetio pomoć Srbije", poručio je Vulin.

On je podsetio da će u skladu sa najavama premijera Aleksandra Vučića privremeni prihvatni centar, poput onih u Kanjiži i Preševu, biti izgrađen i u Beogradu, kako bi se oslobodio centar grada, a migrantima omogućilo da potrebe zadovolje na jednom mestu.

Vulin je naglasio da su predstavnici Crvenog krsta i UN, tokom nedavnih razgovora u Ženevi, istakli da vide Srbiju kao primer humanosti i organizovanosti. Posebno su istakli, kako je rekao, da je naš premijer, jedini koji je dva puta obišao migrante što su shvatili kao dokaz kako se Srbija odnosi prema ljudima u nevolji.

"Srbija je, iako manja i siromašnija od drugih na ovom prostoru, kada je humanost u pitanju, pokazala da je mnogo veća i organizovanija", rekao je ministar.

On je zahvalio rusko srpskom humanitarnom centru na pravovremenoj i konkretnoj pomoći koja je omogućila da se u Preševu i Kanjiži reše problemi zbrinjavanja migranata.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...