VULIN: Danas 800 tražilaca azila, očekuje se još 700 ljudi
Foto: Fonet

Balkanska ruta

VULIN: Danas 800 tražilaca azila, očekuje se još 700 ljudi

Društvo -
Ministar je istakao da se traži lokacija za privremeni smeštaj migranata

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je danas registrovano 800 novih tražilaca azila sa Bliskog istoka i iz Afrike, a da se u toku noći očekuje još 700 izbeglica.

"Mi na najbolji način uspevamo da se nosimo sa brojkom koja je prosečno oko 2.000 ljudi dnevno", rekao je Vulin. Upitan da li Beograd može da računa na pomoć Evrope za rešavanje ovog problema, ministar je kazao da "može i mora, i to ne samo Evrope već i celog sveta". On je naglasio da je u Ženevi imao sastanke sa evropskim zvaničnicima u vezi izbeglica, i da je tom prilikom upozorio da se "balkanska ruta" kojom imigranti prelaze zanemaruje, a sva pažnja posvećuje "mediteranskoj ruti".

"Mislim da smo posle ove posete tu predrasudu potpuno pomerili, i sada su najveće međunarodne organizacije koje se bave migrantima rešile da 'balkansku rutu' stave kao poseban deo svojih planova i da pripremaju odgovarajuće odgovore", naveo je Vulin.

Na pitanje o izgradnji prihvatnog centra za izbeglice u Beogradu, on je rekao da se još uvek traži lokacija za gradnju, istakavši da će to biti privremeni smeštaj za imigrante u tranzitu, i da Srbija nikome neće kršiti ljudska prava i zadržavati ih silom na svojoj teritoriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track