PRIPREMLJEN PLAN: Oformljena radna grupa za pomoć izbeglicama
Foto: AP

Spremne sve faze pomoći

PRIPREMLJEN PLAN: Oformljena radna grupa za pomoć izbeglicama

Društvo -
Srbija i nadležni organi radili su sinhronizovano, značajni resursi su izdvojeni iz budžeta Srbije, a značajna pomoć je stigla i od međunarodnih organizacija ili bilateralnih donatora

BEOGRAD - Pomoćnica republičkog komesara za izbeglice Daniijela Popović Roko izjavila je danas, povodom povećanog priliva izbeglica na teritoriji Srbije, da je oformljena radna grupa koja je izradila plan sa svim mogućim scenarijama.

Popović Roko je za RTS rekla da se od četvrtka intenzivno prati i reaguje na promenjenu situaciju koja se tiče povećanog priliva izbeglica na teritoriji Srbije.

U četvrtak makedonska vlada je na granici između Makedonije i Grčke neko vreme zadržala gotovo 5.000 izbeglica sve do subotu ujutro kada su oni počeli da pristižu na Miratovačko polje, na granicu između Makedonije i Srbije da bi bili primljeni u Srbiju, a zatim i upućeni u prihvatni centar Preševo, gde im je pružena urgentna pomoć i medicinski skrining, istakla je Popović Roko.

U junu ove godine, Srbija, videvši da je povećan broj tražilaca azila, koji dolazi iz zemalja pogođenih ratom, oformila je radnu grupu u kojoj učestvuju predstavnici sedam ministarstava kojom predsedava ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, kazala je pomoćnica republičkog komesara za izbeglice.

Najava mađarskih vlasti da će izgraditi zid na granici između Srbije i Mađarske delovala je kao faktor koji je izazvao pojačan i ubrzan priliv izbeglica koji kreću prema zapadnoj Evropi, rekla je Popović Roko.

Srbija i nadležni organi radili su sinhronizovano, značajni resursi su izdvojeni iz budžeta Srbije, a značajna pomoć je stigla i od međunarodnih organizacija ili bilateralnih donatora, istakla je Popović Roko i dodala da je CK u kontaktu sa međunarodnom federacijom Crvenog krsta i da donacije brzo stižu.

Na pitanje o sukobu između migranata u parku pored autobuske stanice dok je deljena hrana, Popović Roko je odgovorila da je to bio manji incident, da su hitna pomoć i MUP blagovremeno reagovali i da su povređeni zbrinuti u zemunskoj bolnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track