LGBT NAJAVLJUJE: Parada ponosa 20. septembra u Beogradu
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Nedelja ponosa od 14. do 19. septembra

LGBT NAJAVLJUJE: Parada ponosa 20. septembra u Beogradu

Društvo -
Planirano je da se kreće istom trasom kao prošle godine - od zgrade Vlade Srbije Ulicom kneza Miloša, preko Kralja Milana, do Igumanove palate, gde će kolona skrenuti i završiti povorku na platou kod Skupštine grada

BEOGRAD - Beogradska Nedelja ponosa trajaće od 14. do 19. septembra, dok je Prajd šetnja planirana za naredni dan, najavili su danas članovi Organizacionog odbora Parade ponosa Beograd. Održavanje prošlogodišnje Parade ponosa stvorilo je pozitivno okruženje u kome je moguće da LGBT zajednica postane aktivnija, rečeno je na konferenciji za novinare.

Na pitanje zašto se iznova održava Prajd, direktor te organizacije Boban Stojanović je rekao da je to ustvari godišnja manifestacija kojom žele da ukažu na položaj LGBT zajednice i njenih prava, te da zbog toga nije dovoljno da se održi samo jednom, jer se tiče svih građana Srbije.

On je podsetio da je Prajd do sada bio zabranjen tri puta - tokom 2011, 2012. i 2013. godine.

"Tada smo ulagali velike napore da ona prava koja su nam zagarantovana Ustavom i zakonima ove zemlje primenimo u praksi, da ta prava budu poštovana i 2014, pa je održana Prada ponosa koja je prošla prilično bezbedno", istakao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, prošlogodišnje održavanje Prajda u Beogradu dokazalo je da država može da raskrsti sa nasiljem onda kada to želi, a pozitivnu sliku, istakao je, svakako predstavlja činjenica da su nakon toga državne institucije postale otvorenije za saradnju.

"Prema poslednjim istraživanjima, broj ljudi koji su se izjasnili da poznaju neku LGBT osobu u svom okruženju, sa prošlogodišnjih 10, porastao je ove godine na 18 odsto.

To znači da oni imaju veći prag tolerancije i da pružaju veću podršku", istakao je Stojanović. Zbog sve učestalijih pitanja koliko se novca potroši na održavanje Parade ponosa, na konferenciji za novinare rečeno je da je prošle godine ta suma iznosila nešto manje od 27.000 evra.

"Važno je da naglasimo da je svega 19 odsto od te sume potrošeno na zarade, šest na troškove kancelarije, dok je 75 odsto utrošeno na troškove programa Nedelje ponosa i ostalih aktivnosti organizacije", naveo je menadžer organizacije Marko Ilić. Tokom beogradske Nedelje ponosa biće organizovane razne manifestacije poput debata, političkih foruma, filmskih projekcija, pozorišnih predstava.

Prajd šetnja planirana je za 20. septembar u podne i trebalo bi da se kreće istom trasom kao prošle godine - od zgrade Vlade Srbije Ulicom kneza Miloša, preko Kralja Milana, do Igumanove palate, gde će kolona skrenuti i završiti povorku na platou kod Skupštine grada. Održavanje ovogodišnje Parade ponosa podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Ambasada Kraljevine Holandije, Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Kancelarija za evropske integracije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track