Premijer otvorio carinski kompleks u Užicu
Foto: Tanjug

Premijer otvorio carinski kompleks u Užicu

Društvo -
Mirko Cvetković istakao da će nova carinarnica sa carinskom ispostavom i terminalom za teretna vozila biti velika prednost za privrednike Užica i okolnih opština i iskorak ka punoj inspekcijskoj kontroli na graničnim prelazima i unutrašnjim robnim ispostavama

UŽICE - Premijer Srbje Mirko Cvetković otvorilio je danas u Užicu novi carinski kompleks zahvaljujući kojem će izvozno orijentisana privreda užičkog kraja dobiti jednostavniji i brži carinski postupak, a time i uštede u vremenu i novcu.

Cvetković je istakao da će nova carinarnica sa carinskom ispostavom i terminalom za teretna vozila biti velika prednost za privrednike Užica i okolnih opština i iskorak ka punoj inspekcijskoj kontroli na graničnim prelazima i unutrašnjim robnim ispostavama. "Vlada Srbije je u protekle četiri godine nastojala da osigura ravnomeran razvoj u čitavoj zemlji. To je bio u ekonomskom smislu težak period kako za čitav svet, tako i za našu zemlju", podsetio je Cvetković, ali i naglasio da je Vlada Srbije odgovorila adekvatnim merama i teret krize rasporedila ravnomerno i solidarno. "Sačuvali smo privredne kapacitete, nismo dopustili propadanje velikih sistema. I u slučajevima kada su se strani investitori i partneri povlačili, Vlada Srbije je preuzimala odgovornost, nastavljala proces proizvodnje i obezbeđivala zaštitu radnika", rekao je Cvetković. Prema njegovim rečima, odgovorna ekonomska politika omogućila je da Srbija krizu prebrodi na nogama, da sačuva kapacitete i da se ne preoptereti dugom. Uprkos krizi je, kako je podsetio, sagrađeno 160 kilometara autoputa, nekoliko impozantnih mostova, 25 novih škola, oživljena je građevinska industrija, a fabrici automobila u Kragujevcu udahnut je nov život. Premijer Cvetković je poručio da je budućnost Srbije u ozbiljnom planu i strpljivom radu, za razliku od prošlosti u kojoj je, zahvaljujući neodgovornoj politici, ovaj prostor bio epicentar nestabilnosti u Evropi. "Ova vlada je izabrala put mira i stabilnosti. Naša logika da nema dobrog rata, niti lošeg mira je temelj stvaranja Srbije koja je temelj regionalne stabilnosti. Naš cilj je da Srbiju uredimo prema evropskim standardima. San svih generacija da naša zemlja postane moderna evropska raskrsnica koja spaja istok i zapad ostvarljiv je samo ako u miru gradimo snažnu Srbiju", zaključo je Cvetković, koji je i ministar finasija. Gradonačelnik Užica Jovan Marković ocenio je da je otvaranje nove carinarnice ključni potez podrške Vlade Srbije razvoju privrede u Užicu i jugozapadnoj Srbiji. "Ovakve institucije ljudima ovog kraja daju šansu da razvijaju svoje privredne kapacitete. Zajedničkim snagama možemo da realizujemo ideje koje su naša potreba već 30 godina", rekao je Marković. Vlada Srbije je izgradnju carinarnice u Užicu finansirala sa 315 miliona dinara, a čitav projekat je okončan za oko dve godine. O intenzitetu putničkog i ekonomskog saobraćaja u užičkom kraju svedoči činjenica da je u 2011. godini carinarnica u tom gradu izdala 200.000 carinskih dokumenata, a 6,5 miliona putnika prešlo je preko šest graničnih prelaza u njenoj nadležnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track