HAOS S MIGRANTIMA: Mađari šalju vojsku, hapse sve na granici!
Foto: Ap

Na sve načine protiv izbeglica

HAOS S MIGRANTIMA: Mađari šalju vojsku, hapse sve na granici!

Društvo -
To je dodatni problem. Moramo napraviti naš akcioni plan. Verujem da ćemo doći do rešenja da se sve to ne bi pretvorilo u katastrofu, rekao premijer Vučić

BEOGRAD - Mađarska će poslati 3.500 vojnika na granicu sa Srbijom kako bi sprečila sve veći priliv nelegalnih migranata, a 15. septembra na snagu stupa zakon kojim će se zatvorom do pet godina kažnjavati svaki ilegalan prelazak granice.

- Obavestićemo sve - i tražioce azila, i krijumčare, i susedne zemlje - koja su nova pravila i kako će izgledati nova praksa ulaska u Mađarsku i onda ćemo posle nedelju dana početi s primenom novog zakona. Verujem da će to biti uspešno i, korak po korak, uspećemo da kontrolišemo svoju granicu - izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je juče telefonskim putem o ovome obavestio i premijera Srbije Aleksandra Vučića.Pet godina zatvoraOrban je Vučiću rekao da očekuje da će imigranti i krijumčari potražiti nove tranzitne puteve zaobilazeći Mađarsku i da zemlje u regionu moraju da se spreme za to.- Za nas ovo predstavlja dodatni problem i mi sada moramo da napravimo naš akcioni plan. Razgovarao sam sa Orbanom o nastavku saradnje dve zemlje, ali i o problemima s kojima se suočavamo, kao i zidu za koji sam siguran da mu se niko ne raduje. Verujem da ćemo doći do sveobuhvatnog rešenja jer bi se u suprotnom sve pretvorilo u pravu katastrofu - rekao je Vučić prilikom jučerašnjeg obilaska prihvatilišta za migrante u Kanjiži.

Brinu o izbeglicama...  Beata Merk i Aleksandar Vučić
Brinu o izbeglicama... Beata Merk i Aleksandar Vučić

Premijer je konstatovao da sve zemlje EU na neki način zatvaraju svoje granice za migrante, za razliku od Srbije, te je poručio da je neophodno da Evropa predloži sveobuhvatno rešenje.- Šta je to što mi treba da uradimo? Želimo da se ponašamo evropski, da damo svoj doprinos i preuzmemo svoj deo odgovornosti. Ne bežimo od te odgovornosti, ali EU mora da nam kaže šta su naše obaveze. Ne možemo nikoga da primoramo da ostane u Srbiji, ali se plašim šta će biti posle 15. septembra, jer će svako ko tada pokuša da uđe u Mađarsku dobiti pet godina zatvora - rekao je Vučić.Ćebadima protiv žicePremijer je razgovarao s porodicama s decom koje su trenutno u centru u Kanjiži, a većinu njih je interesovalo šta će se desiti kad pređu u Mađarsku. Vučić im je obećao da će Srbija učiniti sve da na teritoriji naše zemlje budu zbrinuti. Migranti su zatražili i dodatnu ćebad jer su noći već sada hladne, na šta je on odgovorio da je kritikovao ministra Vulina i nadležne u Komesarijatu za izbeglice, a onda dodao:- Država će obezbediti dodatnu ćebad. Ali vidim da ćebadi ima svuda i u šatorima, da bi mi posle objasnili da oni ćebadima pokrivaju bodljikavu žicu da prebace decu.Najavio je da će u Subotici biti obezbeđen smeštaj za 75 migranata.- Migranti će tu imati zdravstvenu zaštitu jer će im biti dostupna ambulanta, a posebno je važno da se zaštite deca - kazao je Vučić.

Politički azilantiNEMCI, DAJTE IM MANJE PARA I NEĆE IH BITIVučić i ministarka za evropske integracije nemačke pokrajine Bavarske Beata Merk složili su se da Nemačka treba da zaustavi priliv lažnih azilanata poreklom s Balkana.- Oni tamo idu zbog para. Najlakše je da ne radite ništa, sedite u prihvatnom centru u Nemačkoj, uzimate po 500 evra. Samo vi smanjite pare koje im dajete i nećete imati političke azilante - kazao je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track