TAMO VAM JE MAĐARSKA: Ispred je bilo Kosovo, a ovo je najveća prevara sa mukom migranata!

Unovčavanje žeđi, gladi i nevolje

TAMO VAM JE MAĐARSKA: Ispred je bilo Kosovo, a ovo je najveća prevara sa mukom migranata!

Društvo -
Platili su mu od 50 do 100 evra, potrpao ih je u kombi. Posle nekoliko sati vožnje, stigli su do administrativne linije

Dok Evropa i region muku muče sa stotinama hiljada migranata sa Bliskog Istoka i iz Azije, trgovci mukom trljaju ruke već mesecima. Izbeglice su, uz sporadične napade, najviše ugroženi od strane prevaranata, koji znaju da unovče glad, žeđ i želju da dođu do granica Evropske unije! Ovakve priče slušamo svakodnevno, dok policija svakoga dana hapsi prevarante na raznim nivoima. Samo je juče, nakon velike akcije kontrole koja je sprovedena na stecištima migranata u Beogradu, Horgošu i Kanjiži, biće zatvorena tri objekta, dok su u još tri uočene nepravilnosti koje će neodgovorni preduzetnici odmah morati da isprave.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Pravi haos nastao je u petak u Kanjiži. Inspektori Poreske uprave, odeljenja u Subotici, na licu mesta su otkrili da radnici u hamburgerdžinici ispred prihvatnog centra za migrante uopšte ne izdaju fiskalne račune gladnim i žednim mušterijama iz Sirije, Iraka i drugih zemalja. Zvanične cene sokova i pljeskavica u ovom lokalu inače su duplo više nego standardne, a sad kad se zna da nisu izdavali ni fiskalne račune, verovatno je da su izbeglicama često naplaćivali i više.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Da bi ih raskrinkali, inspektori su stali u red s migrantima i naručili dve flašice vode. Radnik ih je uslužio, ali uz poručeno piće nije ostavio fiskalni račun. Inspektori su odmah pokazali legitimacije, a onda i pročešljali poslovanje hamburgerdžinice koja se nalazi tik uz ulaz u prihvatni centar. Postoje informacija da su pojedinci, koji se predstavljaju kao srpski taksisti a, koristeći želju migranata da se dokopaju mađarske granice, ove ljude prevoze do mesta u blizini Beograda, navodeći ih da pomisle da su stigli do Subotice! Naravno, naplate im paprenu cenu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Međutim, najneverovatnija prevara, kako nezvanično saznajemo, pojavila se u Preševu. Jedan od meštana ispričao je da postoje prevoznici koji nude prevoz do "mađarske granice". - Pošto im je uzeo novac, najverovatnije po oko 50 do 100 evra, potrpao ih je u kombi. Posle nekoliko sati vožnje, stigli su do granice. Međutim, to nije bila željena destinacija migranata. Već administrativna linija sa Kosovom. Prevoznik ih je tu ostavio i rekao: Tako je Mađarska, iako je ispred bila linija sa Kosovom - naveo je jedan od svedoka. Prevoznik je imao svoje opravdanje, ubeđen da čini "pravu" stvar. Muke izbeglica nije pominjao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track