OVAKVE NEMA NI U BERLINU: Otvorena nova zgrada Nemačke škole u Beogradu
Foto: Tanjug Printscreen

U prisustvu brojnih zvanica i diplomatskog kora

OVAKVE NEMA NI U BERLINU: Otvorena nova zgrada Nemačke škole u Beogradu

Društvo -
Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman je rekao da je i sam bio đak jedne nemačke škole u inostranstvu, te da je impresioniran modernom školom koju su dobili đaci. Takvih škola nema, kako je konstatovao, mnogo ni u Berlinu
1 / 3 Foto: Tanjug Printscreen

BEOGRAD - U prisustvu velikog broja zvanica i predstavnika diplomatskog kora u Beogradu je danas svečano otvorena nove zgrada Nemačke škole u Beogradu (DSB), a ministar obrazovanja Srđan Verbić je tom prilikom poručio da ova škola uliva svima poverenje da će različitost škola u Srbiji značajno porasti.

"Za Srbiju je veoma važno da građani Nemačke i drugi stranci, koji dolaze sa svojim porodicama, a rade u različitim institucijama u Srbiji, imaju kvalitetno obrazovanje. Mi želimo svima onima koji rade kod nas, koji ulažu svoj rad i novac, da unapredimo poslovno okruženje i da ponudimo vrlo kvalitetno obrazovanje", naveo je ministar.

Foto: Tanjug Printscreen
Foto: Tanjug Printscreen

Ministar je kazao da je njegov zadatak da i one škole koje nisu toliko lepe podignu kvalitetet, te podsetio da je DSB ustanova sa dugom tradicijom, koja nam daje stabilan, dugoročni doprinos da negujemo interkultiuralne vrednosti.Verbić je predao zastavu Srbije direktoru DSB Štefanu Videnhoferu, koji je istakao da je nakon mnogih selidbi DSB konačno dobio svoj krov nad glavom. "Najvažniji preduslov ostvarila je država Srbija omogućivši gradnju ove škole", podvukao je on.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman je rekao da da je i sam bio đak jedne nemačke škole u inostranstvu, te da je impresioniran modernom školom koju su dobili đaci. Takvih škola nema, kako je konstatovao, mnogo ni u Berlinu. On je zahvalio srpskoj vladi, gradskim vlastima na podršci u realizaciji projekta, kao i Ministarstvu inostranih poslova Nemačke koje je podržalo DSB sa 2,5 miliona evra.

Foto: Tanjug Printscreen
Foto: Tanjug Printscreen

"Uveren sam da nemačka škola u Beogradu neće biti samo mesto za učenje, već da će doprineti produbljivanju odnosa dve zemlje, jer je to mesto gde se sastaju srpska, nemačka i deca drugih nacija. To će biti osnova na kojoj možemo tešnje graditi naše odnose. Ovo nije samo bilateralni most, već međunarodni most", podvukao je Ditman koji je DSB predao zastavu nemačke, kao i odbojkaške lopte. "Nakon praćenja Evropskog prvenstva u košarci odlučili smo da se suzdržimo od košarkaških lopti", kazao je Ditman.

Izaslanik Ministarstva inostranih poslova Nemačke za nemačke škole u inostranstvu Mihael Rajfenštul ocenio je da je ovo projekat budućnosti, od kojeg Nemačka očekuje mnogo.

"Nemačke škole u inostranstvu su primer za građenje mostova, podsticanje međusobnog razumevanja. Imate šansu da u šarolikom okruženju učite. Upoznaćete decu različitog porekla. Iskoristite tu šansu za vaš budući život", naglasio je on dodajući da to okružene pomaže u razvijanju zajedničke perspektive i proširenju horizonata.

Foto: Tanjug Printscreen
Foto: Tanjug Printscreen

Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner objasnio je da ne treba zaboraviti da je privilegija ići u školu, posebno u školu kao što je DSB. Tu privilegiju, prema njegovim rečima, uživa i 34 đaka iz Austrije, rekao je Ajgner. DSB osnovana je 22. maja 1854.godine, a svoj procvat doživljava 1933. preseljenjem u novosazidanu zgradu, sadašnju Gimnaziju Sveti Sava.

Početkom Drugog svetskog rata školu je pohađalo čak 1.000 đaka, a nakon rata škola je rad nastavila 1978. pri Ambasadi Nemačke, a prva nemačka matura organizovana je u proleće 2012.godine, tačno 71 godinu nakon poslednje mature. Trenutno školu pohađa 228 đaka, a DSB se sastoji od vrtića, predškolskog razreda, osnovne škole, kao i nižih i viših razreda gimnazije.

Preseljenjem je škola, objedinila sve svoje ustanove pod jednim krovom, i konačno stekla optimalne uslove za dalji razvoj i prihvat nove dece. U izgradnju nove škole investirano je tri miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track