(FOTO) ZA ČAST I OTADŽBINU: Oni su naš ponos, ovo su novi oficiri Vojske Srbije!
Foto: Stefan Jokic

Svečanost u centru Beograda

(FOTO) ZA ČAST I OTADŽBINU: Oni su naš ponos, ovo su novi oficiri Vojske Srbije!

Društvo -
Svečanosti, ispred Doma Narodne skupštine prisustvovao je državni i vojni vrh, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u vladi, brojne strane delegacije, roditelji i prijatelji najmlađe generacije oficira, kao i mnogi građani
1 / 23 Foto: Stefan Jokic

BEOGRAD - Tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh, kojem je prethodilo pevanje državne himne "Bože pravde", večeras je završena svečana promocija najmlađe klase oficira Vojske Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je tradicionalna vojnička odličja, oficirske sablje, najboljima, a prvi put u istoriji srpske vojske najbolje su tri devojke. Prva u rangu je Bojana Regodić, sa opštim uspeh 9,84, druga u rangu Jelena Peković, sa opštim uspehom 9,74, dok je treća Iva Stanković, koja je postigla opšti uspeh 9,65.

Nikolić je rekao da će vojska ostati snažan i odlučan garant zaštite nacionalnih interesa, a najmlađim oficirima poručio da budućim generacijama ostave Srbiju boljom nego što su je nasledili.

"Mi vama koji dolazite danas, vi onima koji dolaze posle vas, svako odužuje najsvetiji dug - da na dalje čuvanje ostavi Srbiju bolju od one koju je nasledio", rekao je Nikolić.

On je istakao da vojska s pravom uživa najveće poverenje građana, o čemu svedoči i to što je iz godine u godinu vojna profesija jedna od najpoželjnijih za mlade u Srbiji.

"Ako i posle današnjih predsednika države i vlade na čelo Srbije dođu ljudi kojima je Srbija važnija od svega, više nećemo ratovati i koristićemo vaša znanja za bolji život građana i za sticanje još većeg ugleda u svetu", naglasio je Nikolić.

Na svečnosti, ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je pištolje sa posvetom najuspešnijim kadetima voda Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

U vodu Kopnene vojske najbolji je Marko Lakić, opšti uspeh 9,53, a u vidu Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Boško Marković, sa opštim uspeh 9,58.

Najboljim kadetima Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske kademije na svečnosti ispred Doma narodne skupštine su dodeljeni paradni bodeži.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track