Najnovije vesti

SPUSTILI RAMPU: Ovo je mapa s kojom Mađari teraju izbeglice da idu u Hrvatsku
Foto: Printskrin

Kriza s migrantima

SPUSTILI RAMPU: Ovo je mapa s kojom Mađari teraju izbeglice da idu u Hrvatsku

Društvo
Mapa prikazuje alternativne pravce koji pravci se preporučuju izbeglicama, da izbegavaju Mađarsku i da nova ruta vodi preko Hrvatske i Slavonije prema Austriji i Nemačkoj

BEOGRAD - Društvenim mrežama, a kasnije i među izbeglicama koje stoje na Horgošu i koje ulaze u Srbiju proširila se mapa koja je objavljena na Fejsbuk grupi "Aviod Hungary - Migration news" (Izbegavajte Mađarsku - vesti o izbeglicama).

 

Na stranici je objavljeno nekoliko mapa na kojima se prikazuju alternativni pravci koji se preporučuju izbeglicama, a jedna od ruta vodi i preko Hrvatske, preciznije preko Slavonije.

 

Na grčko-makedonskoj granici, s makedonske strane, volonteri su izbeglicama počeli da dele letke i usmeravaju ih prema navedenim alternativnim pravcima, kako ne bi krenuli put Mađarske i "zapeli" na tamošnjoj granici koju čuvaju teško naoružani policajci, koju nadleću helikopteri i gde su već počela prva privođenja.

 

Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje ograde, zatvoren poslednji prolaz koji su izbeglice koristile, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je juče u popodnevnim satima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

 

Inače, prve izbeglice pristižu i u Hrvatsku, za sada su to male grupe i pojedinci, ali nakon što je Mađarska najavila hapšenja na svojoj granici sve je izglednije da će izbeglički talas krenuti prema Hrvatskoj.

 

Načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Zlatko Sokolar smatra da postoji realna mogućnost da izbeglice, nakon što je Mađarska zatvorila granicu prema Srbiji, krenu prema Hrvatskoj na čijoj je granici, kako kaže, za sada mirno - bez pokušaj ilegalnih prelazaka.

 

Međutim, hvatski Dnevnik upozorava da se na tom području u Hrvatskoj nalaze brojna minska polja.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...