SRPSKI VOZAČI ZAROBLJENI NA GRANICI SA HRVATSKOM Pomagajte, gladni smo, nemamo ni vode ni goriva

Haos

SRPSKI VOZAČI ZAROBLJENI NA GRANICI SA HRVATSKOM Pomagajte, gladni smo, nemamo ni vode ni goriva

Društvo -
Već tri dana oko 300 kamiona čeka s obe strane da pređe granični prelaz, a roba počinje da propada na vrućini. Kamiondžije ne znaju kako da nastave put

BEOGRAD - Oko 50 srpskih kamiona skoro tri dana ne može da uđe iz Hrvatske u Srbiju jer je granični prelaz Erdut zatvoren.S druge strane, na graničnom prelazu Batrovci, na ulazak u Hrvatsku čeka više od 230 kamiona. Vozači su očajni i ne dobijaju nikakve informacije kad će moći da nastave put.Zarobljeni smo u koloni, nemoguće je da idemo bilo gde. Već danima čekamo po najvećoj vrućini u nehumanim uslovima. Gladni smo, znojavi, nemamo ni vode", objašnjava vozač Žarko Ostojić.On dodaje da ih je zatvaranje graničnog prelaza, na šta se Hrvatska odlučila zbog pojačanog priliva migranata, iznenadilo i da mnogi nisu bili pripremljeni na to.Crveni krst pomaže"Kažu nam da idemo na Batrovce, ali do tamo ima više od 90 km, a većina nas je ostala bez goriva ili smo na rezervi. Ne znamo šta ćemo dalje!", dodaje nervozno Ostojić.Naš sagovornik kaže da im je rečeno da će od Crvenog krsta dobiti hranu i piće, ali apeluje za pomoć i od države Srbije:"Pozvali smo naš konzulat u Vukovaru i došao je konzul Simić. Samo je slegao ramenima i rekao da ne zna kako da nam pomogne. Ovde ima mnogo kvarljive robe, sav će teret propasti."Pokušali smo i mi da stupimo u kontakt sa srpskim konzulatom, ali konzul nije bio raspoložen za razgovor. Firme za koje voze Ostojić i njegove kolege morale bi da se potrude da obezbede gorivo za svoja vozila, jer šteta od tolikog čekanja na granici može biti velika.Mnogo problemaInače, svi granični prelazi između Srbije i Hrvatske su zatvoreni osim prelaza Batrovci, gde su za putnička kola zadržavanja do 20 minuta. Granica s Mađarskom na prelazima Horgoš 1 i 2 takođe je zatvorena. Kao alternativni put AMSS preporučuje prelaze Bački breg i Kelebiju. Za putnička vozila prelazi Đala, Bajmok i Bački Vinogradi otvoreni su od sedam do 19 časova.

Gubimo milioneVUČIĆ: ORBANE, OTVORI AUTO-PUT!Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da zatvaranje međunarodnih puteva zbog migrantske krize nanosi veliku štetu ekonomiji Srbije. On je poslao poruku premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da otvori auto-put Budimpešta-Beograd, dodajući da se nada da neće biti novih zatvaranja puteva s Hrvatskom.S druge strane, savetnik mađarskog premijera Antal Rogan upozorio je da bi Mađarska mogla da blokira pristup Hrvatske šengenskoj zoni ukoliko ne uspe u odbrani spoljnih granica EU. On je ukazao da je uslov za ulazak u šengensku zonu da se zemlja obaveže da će braniti spoljne granice Evrope.

DramaPOLICIJA OTIMALA DECU OD MAJKINa hrvatsko-slovenačkoj granici juče se odvijala prava drama. Porodice su zbog davanja prednosti prolasku ženama i deci razdvojene, pa je nastalo veliko guranje. Tenzija je rasla, deca su vrištala, a žene su plakale jer nisu mogle da pronađu članove porodice. Majke su u jednom momentu čak bile razdvojene od dece.

Nebojša StefanovićNE ZATVARAMO GRANICE, ČEKAMO POMOĆ EUMinistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da Srbija očekuje da će EU pronaći jedinstveno rešenje koje će poštovati svaka država, kao i da je primetno da evropske države u izbegličkoj krizi „rade šta hoće“. Srbija nema nikakav povod da zatvara granice, a ukoliko bi se to dogodilo, Makedonija bi zatvorila svoju granicu prema Grčkoj, a Grčka prema Turskoj i onda bi se stvorio domino-efekat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track