PROTEST RODITELJA TEŠKO BOLESNE DECE: Prepušteni sami sebi i na rubu egzistencije!

TRAŽE SVOJA PRAVA

PROTEST RODITELJA TEŠKO BOLESNE DECE: Prepušteni sami sebi i na rubu egzistencije!

Društvo -
Oni traže donošenje zakona koji bi biološkim roditeljima omogućio jednaka prava koja već imaju hranitelji i koja omogućavaju pristojan život
1 / 2

NOVI SAD - Udruženje građana Sreća i neformalna grupa građana Dva minuta tišine održali su protest u centru Novog Sada tražeći da se donese zakon roditelj-negovatelj, kojim bi se umnogome pomoglo ljudima koji imaju teško bolesnu decu.Pre tri godine je 61.000 građana potpisala peticiju, iako je rečeno da je dovoljno 30.000, koja je trebalo da omogući da taj zakon uđe u skupštinsku proceduru. Ali to se još nije desilo. On bi trebalo da izjednači prava bioloških roditelja i hranitelja, jer hranitelji koji prihvataju decu s invaliditetom uživaju podršku države i samim tim sistem im omogućava pristojan život jer dobijaju mesečnu platu, radni staž i tuđu pomoć i negu, dok biološki roditelji najčešće zbog nege deteta ne mogu ni da rade.- Ministarstvo zdravlja ignoriše tešku situaciju u kojoj se nalaze roditelji bolesne dece, koji dobijaju 26.400 dinara za tuđu negu i pomoć. To nije dovoljno za život s bolesnim detetom - naglasila je Sandra Ivanković, predsednica udruženja građana Sreća:

Nadaju se boljim danima... Žele zakon roditelj-negovatelj
Nadaju se boljim danima... Žele zakon roditelj-negovatelj

- Roditelji teško bolesne dece prepušteni su sami sebi i na rubu su egzistencije jer od države dobijaju samo novac za tuđu pomoć i negu, koja u većini slučajeva nije dovoljna za potrebe dece. Sve je teža situacija u kojoj se nalazimo. Ministarstvo je počelo da nam ukida tuđu pomoć i negu od koje naša deca žive. Primorani smo da se na ovakav način borimo za naša prava.

Nevena Stanojević i Sandra Ivanković
Nevena Stanojević i Sandra Ivanković

Inače, roditelji sa svojom obolelom decom i njihovi prijatelji mirno su iz centra prošetali ulicama Zmaj Jovinom, Dunavskom, vraćajući se kroz Dunavski park do polazišta.(S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track