Uz vitezove predstavljen roman o srpskim junacima
Foto: GLAS

Knjiga Dejana Stojiljkovića

Uz vitezove predstavljen roman o srpskim junacima

Društvo -
Povodom dela "Duge noći i crne zastave" u Velikoj sali SKC upriličen autentični postmoderni hepening osmišljen da dočara duh i vreme kraja 14. veka pred Kosovski boj

BEOGRAD - Izdavačka kuća "Laguna", koja je navikla svoju publiku da inventivno promoviše nove naslove, večeras je organizovala "viteške borbe" ispred ulaza u Studentski kulturni centar kao uvertiru za novi roman Dejana Stojiljkovića "Duge noći i crne zastave".

Velika sala SKC, građena da bude balska dvorana predratnog Oficirskog kluba, bila je ispunjena do poslednjeg mesta za autentični postmoderni hepening osmišljen da dočara duh i vreme kraja 14. veka pred odlučujući Kosovski boj. Ovim spektaklom, kako je rekao direktor "Lagune" Dejan Papić, ova izdavačka kuća je zbog nedostatka odgovarajućeg prostora, sa dan zakašnjenja, obeležila Svetski dan knjige, pokazavši da i knjiga može da postane prvorazredna atrakcija koja će privući publiku svih generacija.

Pokazalo se da je bio u pravu, jer su u sali bili i Dobrica Ćosić, sekretar Zadužbine Miloš Crnjanski, književni kritičar i istoričar Dimitrije Tasić, nekoliko urednika kulturnih programa na radiju i televiziji, književnih kritičara koji se do sada nisu viđali na promocijama knjiga "Laguninih" autora, ali najviše je bilo mlade publike, preženo mladića kakvi se češće sreću po kafićima, nego na kultrurnim dešavnjima.Papić je kao domaćin pozdravio publiku konstatujući da liči na bolje posećeni predizborni miting, iako se ne radi o partijskom skupu. On je primetio da bi i "Laguna" mogla osnovati partiju koja bi mogla da prođe cenzus, jer ima 178.000 registrovanih članova svoga kluba i da bi njen slogan bio - "Ima nade u Srbiji".

Kao dokaz da je ovaj slogan tačan, Papić je rekao da su "Laguna" i njeni autori živi primeri, jer su istrajali na svom kursu i postali jedan od vodećih izdavača i jedan od najtiražnijih mladih pisaca. Papić je podsetio da je pre dve godine objavio Stojiljkovićev roman "Konstantinovo raskršće", uveren da je ta knjiga toga vredna i računajući da bi mogla da se proda u optimalnih 4000 primeraka, a ispostavilo se da je ne samo prodata u 40.000, već i je i osvojila prestižnu nagradu "Miloš Crnjanski", a prodaje se i u Rusiji i prevodi na još neke strane jezike.

"Svi smo s nestrpljenjem očekivali Stojiljkovićevu drugu knjigu i ona je više nego opravdala poverenje, jer se odmah našla na vrhu liste najprodavanijih knjjiga", kazao je Papić i izrazio nadu da će najomiljeniji pisac "Lagune" nastaviti sa uspesima i ubuduće.

Sledio je jednočasovni program u kome su se smenjivali glumac Dragan Vujić Vujke, odeven u srednjevkovnu odeždu, koji je čitao odlomke iz romana, glumica Vesna Paštrović, u ulozi carice Milice, koja je vodila razgovor sa piscem o rađanju ovog romana, o njegovim traganjima za istorijskom građom o zbivanjima u srpskim zemljama kneza Lazara i u taboru Osmanlija koji su rešili da ih pregaze. Intervale je ispunilo muziciranje grupe "Belo platno", pevača Saše Trajkovića i izvođenje izvorne muzike etno-sastava "Čudesno". "Vitezovi" koji su dočekali publiku, a zatim "stražarili" tokom promocije dočaravajući svet kosovskih junaka, bili su članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština "Beli orlovi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track