Najnovije vesti

DANAS SAMIT EU: Brisel trlja nos Zoranu Milanoviću
Foto: Fonet

Hrvatskoj packe

DANAS SAMIT EU: Brisel trlja nos Zoranu Milanoviću

Društvo
On jeste premijer svoje zemlje, ali je isto tako ta zemlja članica Unije i on zato ne može tako jednostrano da se ponaša, rečeno je Kuriru nezvanično u sedištu Evropske unije

Na vanrednom samitu Evropske unije, posvećenom rešavanju izbegličke krize, koji se održava danas u Briselu očekuje se da će hrvatski premijer Zoran Milanović morati da se suoči sa ozbiljnim kritikama povodom odluke zvaničnog Zagreba po pitanju blokade granice prema Srbiji.

 

"Evropa je veoma ljuta na njega, Brisel takođe. Zbog blokade ne trpi samo Srbija, već ceo region i Evropa. On jeste premijer svoje zemlje ali je isto tako ta zemlja članica Evropske unije i on ne može tako jednostrano da se ponaša, rečeno je Kuriru nezvanično u Briselu uoči početka sastanka.

 

Podsetimo,vanredni samit EU održava se dan pošto su ministri unutrašnjih poslova i pravde, bez konsenzusa, usvojili rezoluciju o preraspodeli izbeglica među državama članicama.

 

EU sada nastoji da postigne jedinstvo na najvišem novu, pošto se može ispostaviti da je broj od 120.000 izbeglica, o čijoj raspodeli su se dogovorili, mali u odnosu na ukupan broj migranata koji su već ušli u EU i koji bi to uskoro mogli učiniti.

 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji je sazvao skup, ispunio je time obećanje, dato pre dve nedelje, da će sazvati vanredni samit ako se ministri ne saglase o planu Evropske komisije da se oko 120.000 migranata solidarno raseli širom EU putem uvođenja obaveznih kvota.

 

(S. Vojinović)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...