KURBAN-BAJRAM U SRBIJI: Evo kako se obeležava veliki islamski praznik
Foto: Profimedia

Muslimani slave

KURBAN-BAJRAM U SRBIJI: Evo kako se obeležava veliki islamski praznik

Društvo -
Predstavnici srpskih vlasti čestitali vernicima koji naredna 4 dana slave hadžijski ili praznik žrtve
1 / 6 Foto: Profimedia

Muslimani u Srbiji danas slave praznik Kurban bajram, koji je se još zove hadžijski ili praznik žrtve. Kurban-bajram se obeležava četiri dana.

Kurban-bajram je najznačajniji islamski praznik koji dolazi dva meseca i 10 dana nakon Ramazanskog bajrama.

Zbog računanja vremena po lunarnom kalendaru, Kurban-bajram se ne obeležava svake godine u isto vreme.

Kurban-bajram se naziva i Hadži-bajram jer muslimani odlaze na hadž, odnosno hodočašće u Meku. Po šerijatskim propisima hadž je jedan od 5 islamskih temelja. Ove godine se u Meki okupilo oko dva miliona hodočasnika. Među njima ima i onih koji su prevalili veliki put. Iz Srbije na hadžiluku su i muslimani lojalni Rijasetu Islamske zajednice Srbije i Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, koja organizaciono i duhovo pripada Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Tomislav Nikolić, Foto: Marina Lopičić
Tomislav Nikolić, Foto: Marina Lopičić

Tomislav Nikolić čestitao svim muslimanima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je danas svim građanima muslimanske veroispovesti praznik Kurban bajram.

"Svim građanima muslimanske veroispovesti čestitam praznik Kurban bajram sa željom da ovaj praznik provedu u miru, toleranciji i razumevanju sa svojim najbližima", navodi se u čestitci Nikolića, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Nikola Nikodijević, Foto: Aleksandar Jovanović
Nikola Nikodijević, Foto: Aleksandar Jovanović

Nikodijević čestitao Jusufspahiću

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević uputio je danas srdačne čestitke muftiji srbijanskom Muhamedu Jusufspahiću i svim građanima Beograda islamske veroispovesti povodom praznika Kurban bajrama.

"Duhovne vrednosti treba da nam svima budu vodilje i smisao našeg postojanja. Na ovaj radostan dan Beograd uvek iznova pokazuje da je miroljubiv i kosmopolitski grad, gde narodi svih vera žive u miru i međusobnom uvažavanju", naveo je Nikodijević u čestitki. On je poručio da "privrženi ideji ravnopravnosti, duhovnosti i sloge, nastavljamo zajedno da gradimo Beograd", saopštila je gradska uprava grada Beograda.

Kori Udovički, Foto: Dragana Udovičić
Kori Udovički, Foto: Dragana Udovičić

Kori Udovički čestitala muftiji srbijanskom

Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički čestitala je, povodom Kurban-bajrama, muftiji srbijanskom Muhamedu Jusufspahiću i svim pripadnicima islamske veroispovesti praznik duhovne radosti i porodičnog zajedništva. "Uz sve vrednosti koje ovaj praznik slavi, želim vam zdravlje, sreću i toleranciju“", navela je Udovički u čestitki saopšteno je iz tog ministarstva.

Nikola Selaković, Foto: Zorana Jevtić
Nikola Selaković, Foto: Zorana Jevtić

Selaković čestitao Kurban Bajram

BEOGRAD, 24. septembra (Tanjug) - Ministar pravde Nikola Selaković čestitao je danas verskim službenicima i svim vernicima Islamske zajednice Kurban Bajram sa željom da taj veliki praznik provedu u dobrom zdravlju i rahatluku zajedno sa svojim bližnjima i svim ljudima dobre volje. ''Srdačno Vam čestitajući Kurban Bajram želim da duhovna radost praznika bude nadahnuće svima da istrajavamo na putu mira i tolerancije, svedočeći trajne i najviše ljudske vrednosti ljubavi, poštovanja i razumevanja'', napisao je Selaković u čestitki.

Miloš Vučević, Foto: Beta
Miloš Vučević, Foto: Beta

Miloš Vučević čestitao

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je čestitao Kurban bajram svim islamskim vernicima.

"Želim vam da predstojeće dane provedete u miru, blagostanju i slozi negujući najviše ljudske vrednosti solidarnost, toleranciju i međusobno uvažavanje", kaže se u Vučevićevoj čestitki. Kurban bajram je jedan od dva najveća islamska verska praznika i njegova proslava traje četiri dana.

Praznik obeležen u Kosovskoj Mitrovici

Pripadnici islamske verosipovesti, nakon molitve služene u džamijama u južnom delu Kosovske Mitrovice povodom verskog praznika Kurban-bajrama tradicionalno su jutros izašli na groblje u severnom delu Kosovske Mitrovice. U naredna četiri dana Albanci, Turci, Bošnjaci, Romi i Aškalije pripremaju bogate trpeze, a meso žrtvenog ovna dele na tri dela; porodica zadržava trećinu, drugu trećinu daje rodbini, prijateljima i komšijama, a treću siromašnima. U severnom delu Kosovske Mitrovice u mešovitim naseljima Bošnjačka mahala, Tri solitera i Mikro naselju Srbi će tradicionalno biti gosti za trpezama svojih komšija. U ime Skupštine opštine Severna Mitrovica i svoje lično ime čestitke povodom Kurban bajrama sugradjanima islamske veroispovesti uputile su predsednica Skupština opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Iskreno vam želim da veliki praznik provedete u miru i ljubavi. Svi zajedno moramo na svaki način da doprinesemo poštovanju kulturnih i verskih različitosti, zbog čega je važna sloga, tolerancija i razumevanje", poručila je Božović. Muslimansko groblje u severnom delu Mitrovice nije bilo meta uništavanja i skrnavljenja i muslimani ga posećuju potpuno bezbedno i u svako doba. Za razliku od muslimanskog, srpsko pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice je u potpunosti oskrnavljeno i devastirano uključujući i spaljenu crkvu koja se nalazi na njemu, a Srbi ga i nakon 16 godina posećuju organizovano samo o zadušnicama.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kurban Bajram na Kosovu

Islamski vernici na Kosovu danas slave Kurban-bajram, a glavna molitva održana je u velikoj Sultan Fatih džamiji u Prištini. Obraćajući se vernicima kosovski muftija Naim Trnava je preneo poruke mira i bratstva za sve ljude nezavisno od boje kože, jezika i etničke pripadnosti. On je pozvao vernike i građane da budu solidarni sa raseljenima, kao i sve ljude da se mole za prestanak ratova i sukoba, pozivajući na razum.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Islamsku zajednicu su oko 10.00 sati odvojeno posetili predsednica Kosova Atifete Jahjaga, predsednik Skupštine Kadri Veselji, premijer Isa Mustafa, lideri političkih stranaka i verski poglavari koji su muftiji Trnava i vernicima čestitali praznik. U čestitki povodom Kurban-bajrama predsednica Atifete Jahjaga je istakla da je to praznik razumevanja, porodične harmonije i pružanja ruke solidarnosti među ljudima.

"Republika Kosovo je opredeljena za izgradnju evroatlantske budućnosti, kao deo porodice slobodnih i demokratskih država gde se poštuju prava i slobode svakog građanina. Praznik Kurban-bajrama neka nam posluži kao mogućnost da se iskažemo radom i uspesima koje smo postigli kao ličnosti i društvo u ostvarivanju ovog cilja", istakla je Atifete Jahjaga.

Premijer Mustafa je poručio da Kurban-bajram treba da bude praznik jedinstva, razuma, da se zajednički rešavaju problemi sa kojima se zemlja suočava i da se Kosovo gradi kao zemlja dobrobiti, razvoja i mesto gde će se svi građani osećati dobro. Komandant Kfora, italijanski general Guljielmo Luiđi Miljeta je u čestitki poželeo Islamskoj zajednici da ovaj sveti dan proslavi u atmosferi mira, harmonije i solidarnosti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Izbeglice u Opatovcu: Karta za voz - najbolji bajramluk

Hiljade izbeglica muslimanske veroispovesti praznik Kurban bajram dočekalo je i u izbegličkom kampu Opatovac u Hrvatskoj, a karta za voz im je bila najbolji bajramluk, prenosi sarajevski portal "Klix" .

I dok se širom sveta klanjao bajram-namaz, izbeglice sa Bliskog istoka u Opatovcu su čekale identifikaciju, primale potrebnu zdravstvenu negu u izbegličkom kampu, nakon čega su autobusima prevezeni do železničke stanice u Tovarniku, odakle nastavljaju svoj put ka krajnjim odredištima - zemljama zapadne Evrope. O Bajramu u kampu niko ne priča, izveštava portal sa terena i dodaje da nema bajramskih kolača, a ljudima koji su hiljadama kilometara daleko od svojih kuća i porodica i uz sebe imaju tek nekoliko obaveznih ličnih stvari vozna karta je najbolji bajramluk - tradicionalno praznično darivanje.

Opatovac, Foto: Reuters
Opatovac, Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track