Ugovor Srbije i Crne Gore o zajedničkoj kontroli letenja
Foto: Kurir

Ugovor Srbije i Crne Gore o zajedničkoj kontroli letenja

Društvo -
Kontrola letenja je zajedničko preduzeće Srbije i Crne Gore osnovano 29. decembra 2003. Za osam ipo godina poslovanja vazdušni saobraćaj povećan je dva ipo puta

BEOGRAD - Vlade Srbije i Crne Gore potpisale su u Beogradu ugovor o potvrđivanju kontinuiteta u pružanju usluga u vazdušnom saobraćaju.

Time se usklađuje rad Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore SMATSA sa domaćom i evropskom regulativom. Ugovor su potpisali ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić i ministar za saobraćaj i pomorstvo Crne Gore Andrija Lompar.Lompar je kazao da je današnji ugovor prvi konkretan rezultat sporazuma o saradanji u oblasti vazdušnog saobraćaja koji su februara ove godine zaključile Srbija i Crna Gora. On je istakao da su Srbija i Crna Gora još 2003. godine, formiranjem zajedničke Agencije za kontrolu letenja, započele pionirski posao koji su tek počele da rade zemlje Evropske unije i regiona."Potpisivanjem ovog sporazuma, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore nastavlja da radi sa snažnim vetrom u jedrima i jačom političkom i organizacionom podrškom obe države", rekao je Lompar.Mrkonjić je naglasio da je saradnja Srbije i Crne Gore u saobraćaju izvanredna i izneo uverenje da će tako biti i posle izbora u Srbiji. "SMATSA je organizacija evropskog nivoa i, zahvaljući danas potpisanom ugovoru, biće još bolja", rekao je Mrkonjić.Kontrola letenja je zajedničko preduzeće Srbije i Crne Gore osnovano 29. decembra 2003. Za osam i po godina poslovanja vazdušni saobraćaj povećan je dva i po puta.Na godišnjem nivou ta služba upravlja sa 5,7 odsto evropskog saobraćaja: svaki sedamnaesti avion koji preleće Evropu koristi usluge SMATSA. U 2011. godini bilo je više od 555.000 preleta, a usluge SMATSA je koristilo 2.010 avio-kompanija.Prema podacima Evropske organizacije za bezbednost vazdušne plovidbe, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore je 2010. i 2011. godine zauzimala drugo mesto po bezbednosti među 54 kontrole letenja čiji su rezultati mereni.

Mrkonjić: Spremaju se još dve deonice autoputaMrkonjić je izjavio da će u narednih mesec dana za realizaciju biti spremne još dve deonice na autpoputu od Beograda ka Crnoj Gori. On je posle potpisivanja ugovora o potvrđivanju kontinuiteta u pružanju usluga u vazdušnom saobraćaju Srbije i Crne Gore kazao da je reč o deonicama od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.

"To znači da će možda svih 100 kilometara od Obrenovca do Preljine biti u realizaciji tokom mandata ove vlade", kazao je on i podsetio da je završena skoro cela deonica od 12,5 kilometara između Uba i Lajkovca, a da je prošle nedelje počela gradnje 40 kilometara autoputa između Ljiga i Preljine.Mrkonjić je dodao da će nastavak izgradnje autoputa ka granici sa Crnom Gorom zavisiti od stava nove vlade.Ministar za saobraćaj i pomorstvo Crne Gore Andrija Lompar kazao je da Crna Gora uz pomoć Evropske investicione banke (EIB) radi reviziju dokumentacije za gradnju autoputa od Bara prema Beogradu i da bi izveštaj trebalo da bude završen do polovine jula.

Taj izveštaj, kako je istakao, trebalo bi da pokaže da li Crna Gora može da finansira autoput tog obima i standarda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track