Najnovije vesti

VELIKI PRAZNIK: Pravoslavni vernici sutra slave Krstovdan!
Foto: Wikipedia

Crveno slovo

VELIKI PRAZNIK: Pravoslavni vernici sutra slave Krstovdan!

Društvo
Na ovaj dan se obavezno posti, a mnogi vernici jedu samo hleb i grožđe

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava Vozdviženje Časnog Krsta - Krstovdan, sećanje na događaj kada je pronađen krst na kojem je raspet Isus Hristos.

 

Časni Krst je pronašla carica Jelena, majka cara Konstantina Velikog, kada je bila na poklonjenju Hristovom grobu u Jerusalimu. Nakon što je preuzeo vlast nad celim Rimskim carstvom, car Konstantin Veliki želeo je da obnovi hrišćanske svetinje u Svetoj zemlji.

 

sveti car Konstantin i carica Jelena, Foto: Printscreen/YouTube
sveti car Konstantin i carica Jelena, Foto: Printscreen/YouTube


Jedna od najvećih želja Svetog cara Konstantina i njegove majke, Svete carice Jelene, bila je da pronađu Časni Krst na kojem je bio raspet Isus Hristos. Carica Jelena je nakon mnogo muke i truda uspela da dozna gde se nalazi Časni Krst i naredila je da se kopa zemlja. Nakon izvesnog vremena, kopači osetiše divan miris iz zemlje, a nedugo zatim otkopaše i tri krsta, tablicu na kojoj je pisalo "Isus Nazarećanin, car Judejski" i klinove kojima je bio prikovan za Krst. Ne mogavši da razaznaju na kojem je tačno krstu bio raspet Hristos, dosete se da na mrtvaca, čija je pogrebna povorka prolazila, polože sva tri krsta. Kada je Časni Krst dotakao telo mrtvaca, on je vaskrsao, a Krst je odnesen na Golgotu. Taj dan se slavi kao Krstovdan, jedan od najznačajnijih praznika u godini.

 

 

 

Praznik je obeležen crvenim slovom i na taj dan se obavezno posti, a mnogi vernici jedu samo hleb i grožđe.
Jesenji Krstovdan se uvek obeležava 14. septembra po starom, odnosno 27. septembra po novom kalendaru.
Inače, na ovaj, jesenji Krstovdan se bere i sveti bosiljak.

 

(Balkanpress.com)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...