ODATA POČAST MAJORU TEPIĆU Vulin: Ovaj narod ne zaboravlja svoje heroje
Foto: Tanjug

Pomen narodnom heroju

ODATA POČAST MAJORU TEPIĆU Vulin: Ovaj narod ne zaboravlja svoje heroje

Društvo -
On je istakao da je major Tepić dokaz da srpski narod nikada neće prestati da bude hrabar, da nikada neće prestati da veruje i da nikada neće prestati da ima pojedince koji su spremni da se žrtvuju

BEOGRAD - U Beogradu je danas uz vojne počasti i polaganje venaca odata pošta majoru JNA Milanu Tepiću koji je pre 24 godine stradao tokom sukoba sa hrvatskim paravojnim snagama u selu Bedenik, nedaleko od Bjelovara.

Posle opela na spomen ploču Tepića, vence su položili članovi porodice i prijatelji, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i ministar za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je istakao da srpski narod nikada neće prestati da pamti svoje heroje.

"Svi veliki narodi postoje na velikoj žrtvi, svi veliki narodi svoje trajanje kroz istoriju mere po ljudima kao što je bio major Tepić... prođu ratovi zaboravi se zšto su bili, zaboravi se kada su bili, ali se velke žrtve i veliki junaci nikada ne zaborave", rekao je Vulin.

On je istakao da je major Tepić "dokaz da srpski narod nikada neće prestati da bude hrabar, da nikada neće prestati da veruje i da nikada neće prestati da ima pojedince koji su spremni da se žrtvuju".

Prema njegovim rečima, srpski narod pamti heroje - od Obilića do Sinđelića, Tanaska Rajića, preko majora Dragutina Gavrilovića ...do majora Tepića pa do heroja sa Košara... "Tepić i Stojadin Mirković (19) vojnik koji je odbio naređenje da ode već je ostao sa njim su dokaz da su Srbi veliki narod i da kao i svi veliki narodi mogu da se pozovu na veće i bolje od sebe... tako smo nastali tako trajemo", rekao je Vulin.

On je izrazio nadu da ratova više nikada neće biti i uverenje da Srbija nikada neće prestati da pamti svoje heroje. "Nadamo se da ratova više nikada neće biti i Srbija će uvek učiniti sve da živi u miru sa susedima... i trudiće se da pomogne miru gde god i koliko kog može, ali nikada neće prestati da pamti svoje heroje", rekao je Vulin.

Pre 24 godina, na današnji dan major Milan Tepić, komandant skladišta borbenih sredstava "Barutana" u selu Bedenik, nedaleko od Bjelovara, ga je radi sprečavanja njegove predaje pripadnicima Zbora narodne garde digao u vazduh sa 170 tona eksplozivnih sredstava. Tom prilikom su stradali i Tepić i vojnik 19-godišnji Stojadin Mirković, koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije htio da se preda dok je hrvatska strana potvrdila gubitak 11 svojih vojnika.

http://www.youtube.com/watch?v=FzASey9ArrE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track