DA SE NE ZABORAVI: Ovo je Srbin koji je pre 100 godina oborio prvi neprijateljski aeroplan!
Foto: Youtube Printscreen

Sećanje na Raku Ljutovca

DA SE NE ZABORAVI: Ovo je Srbin koji je pre 100 godina oborio prvi neprijateljski aeroplan!

Društvo -
Slavni srpski artiljerac 30. septembra 1915, u Prvom svetskom ratu, oborio je avion nadmoćne svetske sile i taj događaj označava početak nastanka artiljerijsko-raketnih jedinica za PVOdejstva u Srbiji

KRAGUJEVAC - Predstavnici Vojske Srbije, šumadijskog okruga i gradske uprave Kragujevca položili su danas vence kraj spomen obeležja Radoju Raki Ljutovcu, slavnom srpskom artiljercu, koji je u Prvom svetskom ratio oborio prvi neprijateljski avion.

Ljutovac je 30. septembra 1915. godine oborio avion nadmoćne svetske sile i taj događaj označava početak nastanka artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva u Srbiji.

Naglašavajući da je prvi put u istoriji srpska vojska starim oružijem oborila jedan moderan avion, načelnik šumadijskog okruga Damjan Srejić je rekao da to pokazuje junaštvo, čast i odgovornost vojske prema Srbiji, srpskom narodu i istoriji. Pomoćnik gradonačelnika Kragujevca Obrad Turković rekao je da istorija neumitno potvrđuje da, ma koliko je neprijatelj bio tehnološki savremeniji, dovitljivost i hrabrost često pobede tehnološki napredak protivnika.

"To je vrednost koju moramo da cenimo i negujemo", rekao je Turković. Artiljerac Ljutovac, višestruko odlikovani srpski vojnik, neprijateljski avion oborio je improvizovanim protivavionskim topom sa položaja na Metinom brdu u Kragujevcu.

Vence kraj spomen oboležja Ljutovcu, na Metinom brdu, pored predstavnika okruga i grada, položili su i komandant 250.raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva Sava Milenković, kao i predstavnici SUBNOR-a i Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track