Republici Srpskoj prete zemljotresi, poplave, požari!

Milimir Doder

Republici Srpskoj prete zemljotresi, poplave, požari!

Društvo -
Direktor Uprave civilne zaštite RS izneo alarmantne podatke na prvoj planskoj konferenciji za izradu dokumenta Procena ugroženosti Republike Srpske

BANJALUKA - Republici Srpskoj najviše preti opasnost od zemljotresa, velikih poplava, požara i epidemija, rekao je danas direktor Republičke uprave civilne zaštite Milimir Doder!"Rizike sa katastrofalnim posledicama po RS predstavljaju i klizišta i atomske centrale, koje su od RS udaljene 110 i 115 kilometara, što znači da kada bi njihovi akcidenti išli vazdušnim putem građani RS bi brzo bili ugroženi, jer u takvim slučajevima ni Japan nije daleko", rekao je Doder novinarima u Banjaluci.

Doder je u pauzi prve planske konferencije za izradu dokumenta Procena ugroženosti Republike Srpske od prirodnih i drugih nesreća rekao novinarima da će grupa stručnjaka iz različitih oblasti značajnih za zaštitu i spasavanje u RS doprineti da ovaj dokument bude završen do kraja godine, a rad na ostalim dokumentima Plana civilne zaštite do kraja 2013. godine.

"Cilj procene je da se utvrde svi potencijalni rizici u Republici Srpskoj i da se na naučnoj osnovi donesu preventivne mere", dodao je Doder. On je naglasio da su učesnici konferencije danas uglavnom radili na statističkim podacima o tome šta se dešavalo u poslednjih 100 i više godina na području Republike Srpske, jer će na bazi tih podataka biti utvrđeni rizici."Na narednim konferencijama utvrdićemo kako da se suprotstavimo tim rizicima", rekao je Doder i dodao da će biti propisane mere i doneseni planovi o zaštiti i spašavanju od nepogoda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track